background image

Tema leta 2017: Seks škandali v Hollywoodu


Leto 2017 so zaznamovali seks škandali, Harvey Weinstein in številne zgodbe o spolnem nadlegovanju ter nasilju nad ženskami s strani vplivnih moških.

Ko v javnost prihajajo vedno nove zgodbe o spolnem nadlegovanju in nasilju nad ženskami s strani vplivnih moških, ne moremo mimo dejstva, da smo ženske za nekatere tudi v tretjem tisočletju samo predmeti, ki si jih je mogoče vzeti, prisvojiti, uničiti in nato še kriviti za vse, kar se je zgodilo.

Industrija zlorab

Vse to pa postane še veliko hujše, ko se ženska odloči prestopiti prag industrije, v kateri so poniževanje, zmerjanje, zbadanje in v vseh pogledih neprimerno obnašanje praktično norma in ne le občasna nadloga. In ne, ne govorimo o pornografiji. Govorimo o zabavni industriji, v kateri se poveličuje zunanjo lepoto, notranja lepota je zanemarljiva, inteligenca in izražanje lastnega mnenja pa je tako ali tako povsem odveč.

In ker je to splošno znano, se od žensk, ki se odločijo delati v tej industriji, pričakuje, da bodo preprosto sprejele vso negativnost in zlorabe, saj so se vendar same odločile dregniti v osje gnezdo. Namesto da bi se od vseh vpletenih zahtevalo, da prenehajo z neprimernim vedenjem, se vso krivdo prelaga na žrtve. Saj je vendar vedela, v kaj se spušča.

To [zlorabe] je lahko ritualno poniževanje modelov, omalovaževanje asistentov, igre moči in kričeči izbruhi. To smo začeli preprosto sprejemati kot del službe. Kljub temu da nismo vsi kot posamezniki prispevali k tej kulturi, vsakič ko se obrnemo stran, naša tišina podpira to kulturo. Zaradi naših nedejanj postanemo sokrivi,“ je v svojem pismu o zlorabah v modnem svetu za WWD zapisala 27-letna manekenka Edie Campbell, ki je delala z mnogimi svetovno znanimi modnimi znamkami, leta 2013 pa je na podelitvi britanskih modnih nagrad prejela naziv model leta. In prav ta kultura zlorab in tišine je tisto, kar moškim (pa tudi ženskam, a so te v manjšini) omogoča, da se brez resnih posledic desetletja psihično in fizično znašajo nad svojimi podrejenimi ali šibkejšimi.

Lahko rečem, da je bilo nadlegovanje in neprimerno ravnanje vedno na široko znano in tolerirano v [modni] industriji. Industrija je obkrožena s predatorji, ki se hranijo z nenehnimi zavrnitvami in osamljenostjo, ki jo je toliko od nas doživelo na določeni točki kariere,“ je za WWD povedala supermodelka 90. let Christy Turlington Burns.

Izvzeta ni niti glasbena industrija. Lady Gaga je priznala, da jo je pri 19. letih posilil glasbeni producent. Njegovega imena ni želela razkriti, niti se po dogodku nikdar ni z njim soočila, saj bi bilo to za njo pretežko. „Mislim, da nekaj let nisem nikomur povedala. Nisem vedela, kako naj to sprejmem,“ je povedala na dogodku, ki ga je leta 2015 organiziral New York Times. „Nisem vedela, kako naj ne mislim, da je bila moja krivda. Popolnoma me je spremenilo. Spremenilo je moje telo, spremenilo je moje misli,“ je še dodala. Leto kasneje je priznala, da zaradi tega dogodka trpi tudi za posttravmatsko stresno motnjo.

Veliko zmago pa je letos na sodišču dosegla Taylor Swift. Leta 2013 jo je med poziranjem za fotografijo otipaval radijski voditelj David Mueller. Ta je dve leti kasneje proti njej vložil tožbo, saj naj bi ga po krivem obtožila in ga s tem stala kariere, ter zahteval 3 milijone dolarjev odškodnine. Swiftova se je na to odzvala s tožbo proti Muellerju in zahtevala 1 dolar odškodnine, ter želela, da tožba služi kot „primer vsem ženskam, ki se morda upirajo javno podoživeti podobno nezaslišana in ponižujoča dejanja.“ Zgodba je svoj epilog na sodišču v Denverju dočakala letos avgusta, ko je potekalo eno sojenje za obe tožbi. Ko jo je Muellerjev odvetnik med pričanjem vprašal, ali je možno, da je bilo otipavanje nenamerno, je Swiftova odgovorila: „Ni se dotaknil moje roke. Ni se dotaknil moje dlani. Zgrabil je mojo golo rit.“ Porota je soglasno razsodila v prid Taylor Swift in ji dosodila zahtevani dolar odškodnine.

A zdi se, da modna in glasbena industrija nista nič proti filmski. Hollywood je globoko brezno, ki mu ni videti dna. Izraz 'kasting kavč' je zelo dobro poznan, vsi vedo, da se dogajajo grozne stvari, a nihče ne stori ničesar. Do zdaj. V začetku oktobra je New York Times objavil članek, ki je šokiral javnost in pretresel Hollywood. Dobesedno. Članek je slavnega producenta Harveya Weinsteina obtožil, da je desetletja plačeval podkupnino ženskam, ki so ga obtožile spolnega nadlegovanja.

To je Miramax

Še pred nekaj meseci je ime Harvey Weinstein predstavljalo uspešnega poslovneža, nadarjenega producenta, ki je za svoje delo prejel več nagrad, med njimi je tudi oskar, podpornika demokratske stranke in humanitarca, ki je veliko denarja podaril organizacijam, ki so primarno podpirale ženske. Navzven je deloval kot eden večjih zaščitnikov žensk.

Harvey Weinstein je nedvomno (bil) ena od najvplivnejših oseb Hollywooda. Danes je obtožen neprimernega obnašanja, spolnega nadlegovanja, spolnega napada in celo posilstva več žensk. Danes ob imenu Harvey Weinstein ne pomislimo na čudovite filme, ki so nastali v produkciji njega osebno ali njegovega podjetja Miramax. Najprej nam na misel pridejo razkošni hoteli, neželene masaže in številne ženske, ki so se morale v zadnjih (vsaj) dvajsetih letih soočiti z neprimernim nagovarjanjem, dotiki, raznovrstnim nadlegovanjem in celo spolnimi napadi z njegove strani.

Francoska igralka Judith Godrèche je Harveya Weinsteina spoznala leta 1996 v Cannesu, ko je bila stara 24 let. Weinstein se je z njo želel pogovoriti o filmu, v katerem je nastopila, zato je privolila k zajtrku z njim in eno od vodilnih žensk podjetja Miramax. Ko je ženska odšla, jo je Weinstein povabil v svojo sobo, kjer bi si lahko ogledala čudovit razgled ter se pogovorila o filmu in celo kampanji za oskarje. V sobi jo je vprašal, če jo lahko zmasira, a ga je zavrnila. „Naslednja stvar, ki se je spomnim, je, kako je bil pritisnjen ob mene in mi slačil pulover,“ je povedala za New York Times. Po tem se je umaknila in zapustila sobo. Ker je želela nasvet, je poklicala žensko, s katero sta zajtrkovala, ta ji je povedala, da mora ostati tiho, saj lahko škodi filmu. „To je Miramax. Ničesar ne smeš reči.

In prav to je (med drugim) tudi razlog, da je Harvey Weinstein tako dolgo počel, kar ga je bila volja. To je Miramax. Ščitili so ga njegovi zaposleni in vplivni možje znotraj industrije, agenti pa so svoje stranke opozarjali, da je včasih pač treba malo potrpeti, saj je on vendar veliki Harvey Weinstein, uresničevalec vseh želja v Hollywoodu. Podjetje Miramax naj bi po navedbah New York Timesa z zaposlenimi imelo celo pogodbe, da ne bodo kritizirali podjetja ali njegovih vodilnih na način, ki bi lahko škodil ugledu podjetja ali osebnemu ugledu zaposlenega.

Nadaljuj z branjem

Fotografija: BigStock

Preberite tudi


Komentarji