background image

Starejša sestra, najmlajša ali edinka - kaj to pove o vaši osebnosti?


Ste se rodili kot starejša sestra, najmlajša ali edinka? To lahko ima odločilen vpliv na vaše življenje in osebnost.

Edinka

Priljubljena kot prijateljica in poznana po močnem značaju

Dolgo so edinci veljali kot težki, vase zaljubljeni solisti. Ampak je običajno resnica prav nasprotna: edinci so v skupinah zelo priljubljeni, saj prijateljstva bolj cenijo. Sestre in bratje po prepiru ne morejo kar oditi – nasprotno je s prijatelji treba lepo ravnati, če jih želimo obdržati. Pri tem imajo edinci tudi dobro začetno pozicijo, saj jih starši spodbujajo in jim ne grozi 'odvzem prestola' zaradi mlajše sestre ali brata. Pogosto delujejo zelo avtentično in prevzemajo odgovornost za svoje življenje. Kdor je odraščal s sestro ali bratom, je navajen, da krivdo za neuspeh išče v drugih. Edinci so pogosto samokritični in se sprašujejo: kaj sem naredil narobe? Paket samorefleksije in ljubeznive starševske podpore je ključ do uspeha takšnih samostojnežev.

Starejša sestra

Pionirka in močna ženska

Prvorojenec kot zaščitnik družinske tradicije – ta predstava je veljala pred sto leti, ko so prvega sina s ponosom razglasili za naslednika družinskega premoženja. Danes imajo starejši otroci pri strokovnjakih sloves upornikov, saj si morajo po mnenju sociologov vse priboriti – gledanje televizije ali pozno uro za večerni prihod domov. Mlajši se že lahko usedejo v 'pripravljeno gnezdo'. Večji nimajo le moči, pogosto so tudi bolj pametni. Glede na raziskavo norveškega zdravstvenega inštituta se prvorojenci v inteligenčnih testih vedno bolje odrežejo. To sploh ne čudi. Dokler so edini otrok, lahko računajo na popolno spodbudo svojih staršev. Bolj dramatična pa stvar postane, ko v družino pride nov otrok, ki zavzame večino pozornosti. Posledica je, da prvorojenci branijo svoj položaj in da konkurenca postane osrednja tema v njihovem življenju. Hrepenenje po izgubljenem mestu pod sojem žarometov lahko starejšega otroka pripelje prav do vrha – nekdanja kraljica pogovornih oddaj Oprah Winfrey je prav tako starejša sestra …

Srednja sestra

Včasih diplomatka, drugič glavna pri razgrajanju

Najprej je bila najmlajša, potem pa je bila primorana naenkrat igrati dve vlogi. S starejšo sestro še ne sme v diskoteko, mlajšemu bratu pa mora vedno pomagati pri oblačenju. Za te 'sendvič' otroke je življenje neprestano lovljenje ravnotežja. Sredinski pogosto potegnejo kratko. Ker so starejšim podložni, ko gre za storilnost, in mlajšim, kar se tiče ljubkosti, se morajo za pozornost staršev posebej boriti. Sredinski otroci najmanj zaslužijo in tudi njihov čustveni 'račun' je slabše napolnjen. To lahko kasneje v ljubezenski zvezi povzroči težave – tisti, ki ni prepričan v partnerjeva čustva, hitro postane sumničav. Ali se vede posebej razvneto, da ne bi bil spregledan. Sredinska sestra ima tudi svoje prednosti – predvsem če so se starši trudili, da bi vsem otrokom ugodili v enaki meri. Pogosto so sredinci odlični diplomati in lahko spretno komunicirajo v vseh smereh.

Mlajša sestra

Zabavna in vedno pripravljena pomagati

Morda so starejše, ko gre za inteligenco, res v ospredju, mlajše pa zato prednjačijo pri čustveni plati, vsaj tako pravi norveška študija na temo bratje in sestre. Razen matere in očeta se morajo mlajši namreč že od vsega začetka prilagoditi še vsaj eni dodatni osebi. To iz njih naredi dobre ekipne igralce v krogu prijateljev ali v službi. Če je prej veljajo mnenje, da so mlajši sorojenci bolj kreativni in nekonvencionalni kot starejši, imajo danes znanstveniki o tem deljeno mnenje. Otroci iščejo svoj prostor in če je starejša sestra dobra na področju glasbe in govora, si bo mlajša poiskala pozornost staršev z vratolomnimi kolesarskimi triki. Da tako tudi najmlajši pridejo do vrha, dokazuje Nicky Hilton.

Preberite tudi


Komentarji