background image

Pridružite se klubu srečnih ljudi


Zdi se, da imajo srečni ljudje skupnih pet lastnosti … odkrijte jih in uporabite v svoj prid!

Iskanje sreče je v naši družbi globoko zasidran nagon. Študija, ki so jo izvedli na univerzi v Virginiji, je pokazala, da je na splošno sreča celo bolj zaželena kot bogastvo. Morda zato, ker sreča ne pomeni samo odličnega splošnega počutja, temveč jo povezujejo tudi z drugimi koristmi, na primer močnejšim imunskim sistemom in bolj zdravimi odnosi.

Strokovnjaki so identificirali pet lastnosti srečnih ljudi in zdi se, da je vsem skupno to, da imajo zelo odprtosrčne in velikodušne navade. Morda že uporabljate katero od navedenih, če jih pa ne – zakaj ne bi poskusili? Za vas imamo praktične napotke, da boste lažje začeli.

Odprite se

Srečne osebe so običajno bolj odprte. Sodeč po raziskavi univerze New South Wales so srečni ljudje manj skeptični in so pogosteje bolj nekritično odprti do neznancev. Odprtost do drugih oseb je odlična – ena od pozitivnih stvari je tudi dejstvo, da takšne osebe pogosto vidijo 'veliko sliko' in se redko izgubijo v podrobnostih, kar ustvari več priložnosti in prijateljstev. Bolj odprti so tudi za spoznavanje oseb iz raznolikih družbenih okolij.

Izkoristite sebi v prid … Ko boste naslednjič spoznavali nove osebe, bodite bolj odprti za spoznavanje in učenje o njih, postavljajte vprašanja o njihovih interesih. Na splošno je osebam všeč, ko se nekdo zanima za njihovo počutje, vi pa boste srečnejši in bolj izpopolnjeni ob pozitivnem novem prijateljstvu.

Veseli ljudje razumejo, da sreča zahteva drzen korak izven območja udobja.

Počnite, kar vas veseli

Kaj bi rekli, da je nasprotje sreči? Žalost morda? Ameriški avtor Tim Ferris je v svoji uspešnici The 4-Hour Workweek drugačnega mnenja: „Nasprotje ljubezni je brezbrižnost in nasprotje sreče je dolgčas.“ Namesto da bi se spraševali, česa si želite ali kaj so vaši cilji, Ferris svetuje, da se vprašate, kaj bi vas razveselilo, in se tega lotite. To lahko velja na vseh področjih – od iskanja nove službe do preživljanja prostega časa. Zagotovo je enostavneje, da se vsak večer preprosto vržete na kavč ali ostanete v službi, ki vas ne veseli ali izpopolnjuje. To je vendar tako pomirjujoče in domače. A očitno je, da srečni ljudje razumejo, da trajna sreča zahteva drzen korak izven območja udobja in izkazovanje radovednosti za nove stvari in doživetja.

Izkoristite sebi v prid … Obožujete ples? Potem prekličite članarino v fitnesu in se raje vpišite na tečaj swinga ali salse. Ste kot otrok oboževali risanje in izdelovanje različnih izdelkov? Prijavite se na rokodelsko delavnico ali tečaj risanja in slikanja ali pa se kakšnega ustvarjalnega projekta lotite kar sami doma. Si želite izziva za vaše možgane? V knjižnici si izposodite komplet avdio CD-jev in se naučite tujega jezika. Če odlično obvladate angleščino, lahko preizkusite aplikacijo Duolingo, s pomočjo katere se lahko brezplačno naučite italijanščine, francoščine, španščine in številnih drugih tujih jezikov. Ni pomembno, kaj počnete, pomembno je, da se ob tem počutite odlično, da stimulirate svoje možgane in imate zjutraj razlog, da skočite iz postelje. Kar pogumno!

Bodite veseli za druge

Dober prijatelj bo nudil podporo, ko se stvari obrnejo na glavo. Vendar pa so enako pomembne tudi osebe, ki se pojavijo in z drugimi brez zavisti delijo njihovo srečo in veselje. Najbolj srečne so tiste osebe, ki slavijo svoje osebne dosežke, a so na voljo tudi drugim, ko jim v življenju uspe. Te osebe navijajo za druge in so odkrito veselijo njihovega uspeha in sreče. Če ste srečni in prepričani vase, boste bolj verjetno veseli tudi za druge ljudi.

Izkoristite sebi v prid … Če ste ljubosumni na nekoga, poskusite najti nekaj dobrega v dobri novici te osebe. Če, na primer, sodelavka v službi napreduje, nikar ne bodite ljubosumni ali jezni, temveč v tem najdite nekaj pozitivnega. Tej osebi recite na primer: „Tako trdo si delala, da si res zaslužiš to napredovanje.“ Konstruktivni in odkriti odzivi na zmago druge osebe lahko vodijo do vaših osebnih koristi v prihodnosti.

Srečni posamezniki, ki jim uspeva na vseh področjih, se ne bojijo negativnih čustev.

Veliko večja verjetnost je, da bodo ljudje prišli k vam in z vami delili dobro novico, ker se ob vas dobro počutijo. Tako postanete prejemnik dobre novice, v zameno pa to poveča tudi vaše zadovoljstvo, da družbenih koristi sploh ne omenjamo. Ko bo šef naslednjič razmišljal, komu ponuditi napredovanje, se bo veliko bolj verjetno spomnil na vas – zaradi dobrih odnosov in dobrega družbenega kapitala, ki ste ga nabrali med sodelavci.

Zato odkrito in pristno čestitajte svojim sodelavcem in vedite, da se vam bo dobro vrnilo.

Bodite prijazni in hvaležni

Pozitivna čustva, kot so veselje, hvaležnost, prijaznost in vedrina, so dokazano povezana z visoko stopnjo psihološkega dobrega počutja. Srečne osebe sodelujejo v številnih zdravih aktivnostih, ki izboljšajo njihova pozitivna čustva. Te vključujejo tudi prijazna dejanja in izražanje hvaležnosti.

Izkoristite sebi v prid … Vsak teden zapišite pet stvari, oseb ali doživetij, ki jih resnično cenite, ker ste zaradi njih srečnejši. Seznam nalepite nekam, kjer ga lahko vidite. Lahko se tudi zaobljubite, da boste vsak teden napravili vsaj eno nesebično dejanje – na primer spekli torto za sodelavca, sosedi pomagali umiti okna, starki pomagali prečkati cesto ali brezdomcu kupili sendvič. Srečo je namreč treba deliti!

V vsakem slabem je nekaj dobrega

Srečni posamezniki, ki jim uspeva na vseh področjih, se ne bojijo negativnih čustev. Priznavajo, da življenje niso samo dobri časi in da vključuje tudi razočaranja in padce. Oseba z visoko stopnjo dobrega počutja se ne izogiba negativnim čustvom, saj moramo ljudje izkusiti pestro paleto čustev, kar vključuje tudi žalost in jezo, še posebej kot odziv na izgubo ali krivico. Še en dejstvo si je dobro zapomniti – z negativnimi izkušnjami lahko dejansko rastemo in se okrepimo, če se z njimi soočimo na pravi način.

Izkoristite sebi v prid … Ko naslednjič ne bo šlo vse po načrtu, bodite pozorni na svoje misli in občutke o tem, kar se je zgodilo. Namesto da bi se vprašali, kaj se je zgodilo, si postavite pozitivna vprašanja, na primer: „Kaj se lahko iz tega naučim?“

Fotografije: BigStock

Preberite tudi


Komentarji