background image

Prenehajte s čustvenim nakupovanjem


Uporabljate nakupovanje kot obliž za čustvene rane in slabo počutje? Prenehajte s tem početjem preden postane (pre)nevarno za vas in vašo denarnico.

Na srečo obstajajo enostavna pravila, s pomočjo katerih se lahko izognete čustvenemu nakupovanju.

24-urno pravilo

S tem pravilom se izognete impulzivnemu nakupu. Namesto da ob vstopu v trgovino pripravite svojo kreditno kartico, nakup odložite za 24 ur. V tem času lahko čustvo, ki je bilo gonilna sila za (nepremišljen) nakup že izgine, s čimer nastane prostor za logično in preudarno razmišljanje.

Zmanjšajte skušnjavo

Odjavite se od spletnih novic in FB objavah o novostih in v svojem življenju napravite prostor za nakupovalne priložnosti, ki vas res zanimajo.

Poiščite drug hobi

Je nakupovanje vaše najljubše preživljanje prostega časa? Zapolnite ga z drugo aktivnostjo. Obstaja nekaj, kar ste vedno želeli poskusiti, a ni bilo priložnosti? Zdaj imate priložnost, izkoristite jo!

Nagradite se

Če ste uspešni pri omejevanju svojega zapravljanja, se kdaj lahko tudi nagradite. Dokler je nakup v meji vaših finančnih zmožnosti, je to povsem dovoljeno. Pazite le, da nakupi ne bodo postali nagrada za vsak najmanjši uspeh v vašem življenju.

Fotografija: BigStock

Preberite tudi


Komentarji