background image

Nehajte hliniti orgazem!


Ne hlinite orgazma, da bi zadovoljili svojega moškega, temveč se naučite uživati v seksu, tudi če se le-ta ne konča z velikim ognjemetom.

Zakaj ga ne dosežete?

Raziskave so pokazale, da ženske v zvezah v primerjavi z moškimi dosegajo vrhunce le v 80 odstotkih, pri ženskah, ki ni niso v resnih zvezah, pa ta številka pade celo na 50 odstotkov. Kaj je vzrok temu? Težave so lahko fizične narave, običajno pa gre za psihološke vzroke ali pre-stimulacijo. Vemo, da veliko žensk ne doseže vrhunca brez draženja klitorisa, vendar lahko vrhunec prepreči tudi preveč draženja ali napačni dražljaji vašega živčnega sistema.

Stres ali zunanji dejavniki (ste med seksom kdaj opazili prah na polici ali sledove dežnih kapljic na okenskih steklih?) lahko povzročijo pre-stimulacijo, zaradi česar se pričnejo izločati hormoni stresa, ti pa 'ugasnejo' vzburjenost in možnost orgazma je naenkrat precej manj verjetna. Moški so med seksom sposobni izklopiti vse zunanje dejavnike in se osredotočiti le na užitek in posledični vrhunec. Za to je poskrbela evolucija, saj je moški moral doseči orgazem, če je želel poskrbeti za nadaljevanje človeške vrste. Ženske tega nismo sposobne.

Lažni orgazmi

Verjetno ni potrebno posebej poudarjati, da pomanjkanje orgazma pri ženski najbolj razočara moške. V neki ameriški raziskavi je kar 87 % moških menilo, da je njihova obveznost, da žensko pripravijo do vrhunca, medtem ko je 34 % moških po seksu brez (ženskega) orgazma sklepalo, da je seks bil slab.

Da bi preprečile slabo voljo in občutek neuspeha, mnoge ženske orgazem preprosto hlinijo. Pa je to res prava pot? Ne, trdijo seksologi. Če boste hlinile orgazem, bo vaš partner sklepal, da vse počne prav in vam to ustreza, kar pa lahko v resnih zvezah sčasoma privede do nezadovoljstva na obeh straneh. Kaj pa pri avanturah za eno noč? Hliniti orgazem se včasih morda zdi najenostavneje, a pomislite – morda vam ne bi bilo potrebno hliniti, če bi mu katera od vaših predhodnic povedala, kako bi lahko izboljšal svoj 'posteljni nastop'.

Kako uživati?

Prenehajte misliti na orgazem! Če boste osredotočeni le na vrhunec, boste zamudili vse čudovite trenutke, ki do njega vodijo, hkrati pa zelo zmanjšali možnost, da bi ga sploh dosegli.

Oblačila naj ostanejo – če se med predigro ne boste (popolnoma) slekli, se boste enostavneje prepustili vzburjenju in vrhunec postavili na stranski tir.

Ste poskusili pod prho? Prepustite se vodnim curkom in vašemu partnerju – morda boste odkrili erogene cone, za katere niste niti vedeli, da obstajajo.

Uživajte sami s seboj: del spolnega užitka pri ženskah prihaja tudi iz občutka poželjivosti. Tega boste najbolje občutili, če se boste med seksom pogledali v ogledalo (deluje tudi odsev okenskega stekla), ali pa opazujte svojega partnerja, ko boste vi na vrhu. Seksologi svetujejo tudi, da se nekaj časa z dotiki posvetite samo sebi in uživate v tem, ko vas opazuje.

Fotografija: Profimedia

Preberite tudi


Komentarji