background image

Premagajte zimsko depresijo


Ste med tistimi, ki se jim vsako zimo poslabša počutje? Lahko, da trpite za sezonsko razpoloženjsko motnjo. Predstavljamo nekaj načinov, kako si lahko pomagate sami, še preden se pojavi slabo počutje.

Če ste razdražljivi, utrujeni, zelo občutljivi na zavrnitve, imate težek občutek v rokah ali nogah, dolgo spite in imate pogoste napade lakote (predvsem po sladki hrani), je možno, da trpite za zimsko depresijo. Če imate tudi druge simptome depresije, obvezno obiščite zdravnika, sicer pa obstajajo načini, da sami izboljšate svoje počutje.

Zadostite vsem osnovnim potrebam

Poskrbite za zadostno količino spanja, zdravo hrano, gibanje in pitje tekočin, saj je vse to pomembno za zdravo delovanje možganov in vam lahko pomaga v boju s stresom. Dnevno spijte vsaj 8 kozarcev vode!

Spremenite prehranjevalne navade

Simptom zimske depresije je tudi povečana potreba po ogljikovih hidratih, zato poskrbite za zadosten vnos kompleksnih ogljikovih hidratov (polnozrnat kruh, testenine, rjavi riž, ovseni kosmiči itd.), ki vaše telo napolnijo z energijo. Pri depresiji vam lahko pomagajo tudi omega 3 maščobne kisline (nahajajo se v tunini, lososu, lanenih semenih), zato poskrbite, da jih boste zaužili zadostno količino, sicer pa posezite po prehranskih dopolnilih. Uživajte veliko zelene in pisane zelenjave (brokoli, koruza, rdeča in rumena paprika) ter sadja in oreščkov. Izogibajte se predelanim živilom, sladkorju ter beli moki.

Družite se

Ko se vreme ohladi, se pogosto več časa zadržujemo notri, kar pa lahko privede do depresije in nemirnosti. Ne pozabite, da so v tem času odnosi z družino in prijatelji še bolj pomembni, zato se nikar ne izolirajte, temveč se družite z osebami, v krogu katerih se najbolje počutite.

Naravna svetloba

Čim več se izpostavljajte naravni svetlobi, še posebej ob poldnevu, če imate to možnost, in v sončnih dneh. Vsak dan si vzemite čas in pojdite na sprehod še preden zaide sonce, tudi če ga prekrivajo oblaki. Naravna svetloba in svež zrak vam bosta dobro dela tudi v primeru dežja ali sneženja, zato naj vreme ne bo izgovor.

Naj bo vaše okolje svetlo in prijazno

Odstrite zavese, pristrizite veje na drevesu, če onemogočajo svetlobi, da bi prodrla v vaše stanovanje. Če se le da, doma in v službi sedite blizu oken s sončno svetlobo.

Domu dodajte barve

Ko zunaj izginejo živahne jesenske barve in jih nadomesti pusta sivina, je barvit dom še bolj pomemben. Za učinek niso potrebne velike spremembe, le nekoliko barve in svetlobe. Prt na kuhinjski mizi naj bo živahne barve, nevtralne blazine na fotelju preoblecite v živahen motiv, dom okrasite z drobnarijami v živahnih barvah.

Fotografija: Depositphotos

Preberite tudi


Komentarji