background image

Naj barve delajo za vas, 2. del


Bi radi dajali vtis, da ste strastni ali zaupanja vredni? Razkrivamo, kako vam lahko koristijo različne barve.

Rjava - topla in zemeljska

Rjava je povezana z Zemljo. Je zanesljiva, uvidevna in vredna zaupanja. Je pa lahko tudi dolgočasna. Po nekih raziskavah v Londona so odkrili, da v središču mesta uspešni poslovneži ne nosijo oblek rjave barve. To pomeni, da ljudje, ki so v očeh drugih uspešni in vplivni, v Londonu, izbirajo obleke drugih odtenkov.

V rjavih oblačilih vas nihče ne bo jemal resno. Hkrati pa je res, da je rjava topla barva, zato je priporočljivo, da se oblečete v zemeljske tone, če želite, da bi vam kdo zaupal svoje skrivnosti.

Rjava ustvarja občutek udobja in topline tako v spalnici kot tudi v bivalnih prostorih. Rjava ustvarja tudi občutek obilja, varnosti in stabilnosti, ker je povezana z zemljo in naravo.

Zelena - narava in obilje

Zelena je že od nekdaj barva plodnosti, rasti in narave. V muslimanskih deželah je zelena sveta barva, na Irskem pa ponazarja srečo.

Zelena barva pomirja, ker vemo, da je narava plodna in da ponuja dovolj hrane, ko je rastlinje zeleno. Svetlozelena je sveža in profesionalna barva, nekoliko temnejši odtenki zelene so sproščeni in športni.

V svetu feng šuja zelena predstavlja svežino in obnovo, prav tako pa bi naj pomagala pri preprečevanju pozabljivosti in živčnosti.

Doma lahko zeleno uporabite v vsakem prostoru. Zaradi povezave z naravo zelena simbolizira harmonijo in ravnovesje. Previdni bodite le pri uporabi temnih odtenkov zelene v majhnih in temnih prostorih.

Rožnata - ženstvena in pomirjujoča

Svetlorožnata simbolizira ženstvenost, nežnost in materinstvo. Bolj rdečerožnata simbolizira strast in samozavest.

Če boste oblečeni v nežno rožnato, boste dajali vtis, da ste slabič. Ta barva pravi: 'Nisem konvencionalno ambiciozna oseba.' Je pa idealna barva za zmenke, ker sporoča: 'Lahko prideš bliže in me nagovoriš, ker ti ne bom odgriznila glave.'

Rožnata je priljubljena in pomirjujoča barva za dom, če jo kombinirate z zeleno, modro, sivo in vijolično. Rožnata barvna shema je idealna v jedilnici, spalnici ali v svetlem in intimnem bivalnem prostoru.

Siva - nova bela?

Siva simbolizira umirjenost in avtoriteto, a je lahko tudi pusta in daje vtis, da ste nezainteresirani.

Če si morate omisliti poslovno obleko, naj bo siva. Če želite avtoriteto, naj bo temnosiva. Če želite dajati vtis, da ste komunikativni in odprti, izberite srednji odtenek sive.

Oblikovalci interjerjev trdijo, da je siva 'nova bela', a pri pretirani uporabi lahko ustvari vzdušje potrtosti. Z mat sivo barvo lahko uspešno prekrijete napake v lesu, z bolj pastelnimi odtenki in primerno osvetlitvijo s talnimi ali namiznimi svetilkami pa jo lahko približate odtenku lesa.

Vijolična - razkošje in moč

Vijolična je bila včasih redka barva. Potrebnih je bilo 12.000 polžev za 1,5 kg čistega barvila, kar je komaj zadostovalo za barvanje ene rimljanske toge.

Vijolična barva zato simbolizira razkošje, moč, dekadenco, magijo in duhovnost. Zaradi povezav z duhovnostjo in čarovništvom je bila vijolična skozi zgodovino nezaželena, v manjših količinah pa je primerna za kreativna okolja. Lila je prav tako primerna za poslovna oblačila.

Doma rdečevijolični odtenki dajejo občutek topline, modrovijolični pa imajo bolj hladen učinek. Z vijolično lahko ustvarite občutek razkošja v domu. Odtenke vijolične kombinirajte s slivovo modro, škrlatno, čokoladno, mornarsko modro, kraljevo modro ali s srebrnimi okraski.

Rdeča - barva ekstremov

Mortonova rdečo opisuje kot 'barvo ekstremov' – strasti, ljubezni, nevarnosti in jeze. V Aziji je rdeča barva sreče.

„Rdeča je energična in junaška, lahko pa daje tudi vtis agresije in prepirljivosti,” pravi Lamportova. „Če ste introvertirani, je rdeča idealna za vas, ker bo pritegnila ljudi.”

Kar seveda pomeni, da se ne odločajte za rdečo, če se želite zliti z okoljem, nadenite pa si kaj rdečega, če želite, da vas opazijo.

V hiši rdeča odraža dobrodošlico, če jo uporabite blizu vhodnih vrat ali v hodnikih, idealna pa je tudi za spalnico, če želite vdahniti strast prostoru.

Rdeči se izogibajte, če želite, da bo vaša spalnica sproščujoča, prav tako pa ni dobra izbira za otroško sobo, ker poživlja, zato ne spodbuja spanja. V majhnih količinah pa vas bo rdeča spravila v boljšo voljo.

Preberite tudi: Naj barve delajo za vas 1. del

Fotografija: Depositphotos

Preberite tudi


Komentarji