background image

Med rjuhami je lahko vroče v vseh starostnih obdobjih


Privlačen osebni trener na fitnesu, ponoreli hormoni v srednjih letih, operacija kolka … preberite, kako kar najbolje izkoristiti vse užitke spolnosti v vsakem obdobju življenja.

V zgodbah o ptičkih in čebelicah ni bilo nobenega govora o omejitvah (pa bi o njih sploh brali med dvema užitka polnima seansama?). Se ne spomnite odlomka o tem, kako je, če si preveč zaposlen za skok med rjuhe? Kaj pa o hormonih, ki lahko seks spremenijo v vojaško operacijo? Ali ste vedeli, da lahko po zamenjavi kolka postanete … khm … neverjetno potrebni? Ne krivite svojih staršev – popkultura nam je vcepila prepričanje, da je življenje ena sama, dolga, neprekinjena seksualna zabava od trenutka, ko se preselite na svoje, do dneva, ko se poročite s 30 let mlajšim manekenom. Ali je Samantha iz Seksa v mestu sploh izkusila menopavzo?

O seksu nam običajno povedo samo najnujnejše: zanosite lahko tudi med menstruacijo, spolno prenosljive okužbe se ne zmenijo za kontracepcijske tablete in seks posnetki se lahko hitro znajdejo na YouTubu. Vse ostalo je presenečenje.

V preteklosti je bilo vse skupaj logično in zaradi običajnih življenjskih izbir so bila pomembna vprašanja o seksu odveč. Zdaj pa se piše leto 2013, ko je za ženske v dvajsetih enako verjetno, da bodo poročene s privlačnim osebnim trenerjem ali vibratorjem, dokler ju mrtve baterije ne ločijo. V tridesetih se vzpenjajo skoraj izključno po karierni lestvici. Štirideseta so leta, ko si boste mogoče delile posteljo z istim moškim sedem dni na teden, a vam zelo verjetno ne bo do seksa (perimenopavza).

Če se vam vse našteto zdi dober razlog, da se odpoveste nasprotnemu spolu ali se zavežete celibatu, prej raje zadihajte. Čeprav vas bosta biologija in življenjski slog omejevala, imajo glavne lastnosti določenih obdobij življenja tudi cel kup velikanskih prednosti. Sicer ni naš namen, da bi vam preusmerili pozornost na vaše starše, ki seksajo, a ste lahko precej prepričani, da niste imeli pravega severnega jelena na strehi, ko ste bili nazadnje doma za božič.

Bi res radi vedeli, kaj vas čaka?

POSKOČNA DVAJSETA

Kaj prinašajo? Definiranje vaših spolnih omejitev (tudi če to pomeni, da boste koga s torbico počili po buči) je investicija v spolno vročo prihodnost.

To je obdobje, s katerim se morate resno spopasti. Hormoni norijo, napeljava je v izvrstnem stanju. In, vsaj v začetku, pojma nimate, kaj sploh počnete – tudi če vaše vrtoglavo visoke petke in oprijeta obleka trdijo nasprotno. Tretje desetletje vašega življenja je obdobje srečanja z vašo seksualnostjo. (Faze vrtenja steklenice in disko matinej ne štejejo.) To je obdobje, ko ženske začenjajo definirati svoje spolne omejitve v spalnici in izven nje.

Del procesa razvoja v odraslo žensko je prepoznavanje lastnih spolnih in čustvenih potreb ter iskanje načinov, da jih varno in spoštljivo izpolnimo. Na žalost številnih žensk pa to učenje zajema tudi poskuse in napake – tekanje po stopnicah, katerega rezultat je samo odkritje, da je tip vse prej kot gospod Prijazni, ali lov za laskanjem, katerega posledica je, da morate s torbico odganjati sluzaste pokvarjence. Pustolovska narava tega življenjskega obdobja zajema tudi tveganje, ki je lahko seveda tudi nevarno. Prednost hormonov, zaradi katerih ste pripravljene oditi domov s tipčkom, ki nosi naglavni trak, je, da boste verjetno tudi šle domov s tipčkom, ki nosi naglavni trak. Z vrvice strgan libido, skupaj z izjemno potrebo po tem, da se počutite privlačne in se zlijete z množico (krivite Opravljivko), vam lahko zamegli presojo, ki bi drugače poskrbela za vašo varnost – vas ubranila pred stvarmi, ki jih najraje ne bi počele, in spolno prenosljivimi okužbami in … kdaj je prepozno za tabletko za naslednje jutro?

V dvajsetih letih bi se zato morale osredotočiti predvsem na komunikacijo. To sicer zveni približno tako zabavno kot valjanje po hladnih ploščicah s Hughom Hefnerjem, a je učenje, kako posredovati svoje želje in etiko – seveda skupaj z zdravo dozo nepopustljivosti – investicija v spolno vročo prihodnost. Ženske se morajo naučiti, kako so lahko varne; to pomeni, da jim na spolnem področju ni treba početi ničesar, česar ne želijo, prav tako pa jih nihče nima pravice siliti v nekaj, za kar niso pripravljene. Če se naučite, kaj vam je všeč in kaj ne, pa tudi, kako to izraziti, si boste odprle pot v trideseta leta s prav vražjim odnosom do spolnosti in zdravo mero samozavesti.

Če ste v teh letih, uživajte, in se zavedajte, da bo vaše spolno življenje le še boljše.

SPOGLEDLJIVA TRIDESETA

Kaj prinašajo? Počutite se dobro v svoji koži in ohranite svoje spolne organe v dobri formi. To je čas, v katerem boste orgazmično cvetele.

Ste že kdaj zasledile floskulo, da so trideseta leta čas za spogledovanje? Ta se sklada s splošnim prepričanjem, da v tridesetih ženske dosežejo seksualni vrhunec. Pierce Brosnan je poveličeval ženske v tridesetih, ko je slavno izjavil: „Za moje oči ženske postanejo bolj seksi okoli 35. leta. Takrat že marsikaj vedo in znanje je vedno privlačno.“ Junak 007 pa ni edini, ki meni, da so ženske v tridesetih najbolj privlačne. Sodeč po anketi, ki jo je letos izvedla britanska revija Allure, se moški in ženske strinjajo, da so ženske najboljše osvajalke v tridesetih.

V čem je torej skrivnost? Je četrto desetletje življenja res polno neverjetnih orgazmov in razbrzdane spolnosti? Teorijo, da ženske dosežejo seksualni vrhunec, ko dopolnijo trideset let, je prvi postavil pionir seksologije, Alfred Kinsey, katerega raziskave iz 20. stoletja so pokazale, da imajo ženske znatno več orgazmov v tridesetih letih kot kadarkoli prej ali kasneje. Od Kinseyja naprej so teoretiki njegovo teorijo izpilili, tako da dandanes velja, da ta poskok v spolni privlačnosti izvira iz dejstva, da so ženske na videz bolj samozavestne in sproščene pri izražanju svoje seksualnosti (saj smo vam povedali, da se vse tiste dolgočasne stvari iz dvajsetih let splačajo).

Zakaj so torej ženske v tridesetih letih bolj spolno samozavestne? Raziskave kažejo, da ženske seksualne informacije obdelujejo in ocenjujejo tako, da jih filtrirajo skozi lastne pozitivne in negativne predstave o svoji spolnosti. Ženske s pozitivnim odnosom do sebe se bodo pogosteje vedle seksualno, bolj odprte bodo do spolnih informacij in bolj fleksibilne bodo pri obdelavi spolnih vsebin. Z drugimi besedami, ženske, ki se dobro počutijo v svoji koži, se tudi dobro počutijo, ko so seksi in seksualne.

In še nasvet, da boste ostale v dobri spolni formi: poskrbite, da bodo v dobri formi tudi vaši spolni organi. Za to so idealne vaginalne kroglice, ki lahko služijo kot popestritev spolnosti in telovadba za mišice medeničnega dna.

POREDNA ŠTIRIDESETA

Kaj prinašajo? Vsekakor sprejmite svoja leta, a ne dovolite, da bi to storili tudi vaši spolni organi. Prepričajte jih, da se bodo spet vedli, kot da jih imajo samo 30.

Dobrodošli v štirideseta leta, starost, pri kateri postanejo spremembe v vašem spolnem življenju bolj vidne, tako v življenjskem slogu kot fizično. Vseeno pa se vam s tem ni treba prav nič obremenjevati – z nekaj triki ste lahko v štiridesetih enako poredne kot desetletje prej.

Verjetno vas ne bo presenetilo, če vam povemo, da so to leta, v katerih se zadeve posušijo – ko je hormonov vse manj, še posebej to velja za estrogen, nožnica proizvaja manj sluzi. Zaradi tako pomanjkljivega vlaženja nožnice lahko seks spominja na rojevanje zvitka smirkovega papirja. Konec neprijetne mentalne slike. Svetla plat tega je, da obstaja enostavna rešitev v treh korakih. Prvič: pojdite na pregled k svojemu ginekologu in ga naprosite, naj vam pojasni, kaj vse lahko pričakujete. Drugič: zgrabite ročno ogledalce in preverite, če je sluznica vaše nožnice bolj bleda (na primer svetlorožnata), namesto naravno temnordeča – to je klasičen znak, da vam manjka naravnega vlaženja. Tretjič: na nakupovalni seznam pripišite tubo lubrikanta. Poiščite lubrikant, ki vam daje naraven občutek in je malce gostejši, takšnega, ki je namenjen prav za suho nožnico. Resnično dobra novica pa je, da lahko uporaba lubrikanta dejansko poveča vaše možnosti za proizvodnjo lastnega naravnega vlaženja – z umetnim do naravnega!

Tako, pa smo opravili s fizično platjo. Druga polovica enačbe brez seksa pa se skriva v življenjskem slogu. Če nimate dovolj energije, da bi se ob šestih zjutraj odpravili na fitnes, ali časa, da bi uživali v manikiri za konec tedna, verjetno niste pri volji za strastno noč. Ženske v teh letih vodi Seznam (opravil, nalog). Tiranija Seznama lahko prevzame osrednjo vlogo v mislih in srcih žensk ter izčrpa njihova telesa. Načrtovanje malice vaših otrok za naslednji dan ni tako pomembno kot uživanje v poljubljanju njihovega očeta. Naj jedo pašteto! Spolnost in ljubezen zahtevata vašo pozornost kot vsaka druga pomembna aktivnost, kar velja za oba partnerja.

Kako pa se to obnese v praksi? Pogovarjajte se po telefonu ali si izmenjujte sporočila, s katerimi boste delili dogodke tekočega dne, ob koncu dneva pa si privoščite izčrpen pogovor, v katerem bosta oba poslušala in se medsebojno podpirala, namesto da bi si skakala v besedo, se nadlegovala ali kritizirala. Vsaj en večer na teden si privoščite globljo navezanost z zmenkom – tudi če ostanete doma. Potrebovali boste tudi počitnice. Če vam finance in okoliščine to dovoljujejo, si tri- ali štirikrat na leto privoščite kratek dopust v dvoje, bodite skupaj in en drugega spomnite, da niste samo delavca v otroškem vrtcu.

PETDESETA

Kaj prinašajo? Ponovno zaženite svoje spolne hormone z uživanjem masla (zvenimo kot Nigella Lawson, kajne?).

Mlajši se radi norčujejo na račun masažnih stolov. Petdeseta so obdobje, ko vse skupaj ni več smešno, temveč postane neprijetno dejstvo. To je desetletje, v katerem je seks lahko približno tako privlačen kot surova pečenka. Glede na to, da sta menopavza in spolni nagon tesno povezana, ni čudno, da menopavzo krivimo za upad libida. To življenjsko obdobje lahko ima nekaj resnično neseksi stranskih učinkov – kar poskusite se prepričati, da ste Ivana Trump, ko vam mehur pušča, ko si brišete pot s čela in ste približno tako dobrodušni kot popadljiv nemški ovčar, privezan ob ulično svetilko. Govorice, da bi naj menopavza ubila vaše posteljne aktivnosti, pa so samo mit, drage dame. Raziskave kažejo, da so ženske celo v osemdesetih lahko spolno aktivne. Boj s spolnimi ovirami, ki vam jih menopavza meče na pot, je podoben obvladovanju spolnih neprijetnosti pri katerikoli starosti – samo prilagoditi se boste morali.

Ena tistih prilagoditev, o katerih je malo govora, je dieta. Ključ do oživljanja vašega spolnega nagona po upadu spolnih hormonov neverjetno je enostaven: jejte maščobe. Da, prav ste prebrali. Proizvodnja prav vseh spolnih hormonov v našem telesu je odvisna od maščobe in holesterola. Če ne uživamo nobenih maščob in holesterola, naše telo ne more proizvajati zadostnih količin spolnih hormonov, zato seveda izgubimo libido. Nič maščob torej pomeni nič spolnih hormonov in nič seksa. Slastne spremembe v dieti so lahko izjemno koristne pri ustvarjanju naravnega ravnovesja hormonov.

Druga predlagana rešitev spolnega nagona, ki je klonil pod težo pomanjkanja hormonov, je enako slastna: obvladujte stres. Ko se staramo, kronične reakcije na stres porabijo še več naših spolnih hormonov, saj je preživetje za človeško telo pomembnejše od razmnoževanja.

Fotografija: Thinkstock

Komentarji