background image

Lagom - zadovoljni z dovolj dobrim


Ko ves svet stremi k popolnosti, je včasih težko biti zadovoljen z 'dovolj'. A včasih je za vas in vaše počutje bolje, da sprejmete tudi 'dovolj dobro'.

Odkrijte skandinavski trend lagom in se naučite uživati v trenutku …

1 Vzemite si 'fika' odmor

Švedski delavci razumejo pomembnost vključevana fike v svoj delovni dan. Fika je švedski odmor za kavo, tako zjutraj kot tudi zgodaj popoldne. To je trenutek, ko se umaknejo od dela, se družijo in so prisotni v danem trenutku. Tudi če ne delate v pisarni, obkroženi s sodelavci, si vzemite fika odmor in za nekaj minut stopite proč od računalnika ter si privoščite kavo ali čaj.

2 Sprejmite, da ste dovolj dobri

Učenje tega načina bivanja sodi k lagomu – gre za razumevanje posledic, ki jih imajo naše odločitve, in kako biti s tem zadovoljen. Ne moremo imeti vsega, nečemu se je treba odpovedati. Lahko, na primer, delamo na svojem in imamo vso kreativno svobodo, a tudi manjšo finančno stabilnost. Ali bomo raje izbrali tradicionalno delo z manj skrbi za denar, a s tem tudi manjšo fleksibilnost? Pri dovolj dobrem ne gre za to, da smo najboljši, temveč da prepoznamo svoje prednosti in želje ter si dovolimo, da smo zadovoljni s končnim rezultatom.

3 Naučite se popravljati

Živimo v času, ko lahko kupimo poceni oblačila in jih preprosto zavržemo – pravo nasprotje temu, kako so živeli naši stari starši. Lagom ceni kupovanje kakovostnih novih stvari, kupovanje iz druge roke, ko je to možno, in popravljanje stvari, ko se obrabijo ali pokvarijo. Nikar ne zavrzite oblačil, ki vam niso več všeč, vam ne pristajajo ali so se strgale. Raje jih popravite ali predelajte v drug kos.

Fotografija: BigStock

Preberite tudi


Komentarji