background image

Kateri jezik ljubezni govorite?


Če težko pokažete in dokažete partnerju svojo ljubezen, razmislite, kaj je za vas dokaz ljubezni – in kaj zanj. Morda se ne razumeta, ker ne 'govorita' istega jezika.

Komunikacija je ključni dejavnik v izražanju in krepitvi čustev v vseh zvezah, še posebej pa v romantičnih. Čeprav ne sodi med prave jezike, je ljubezenska komunikacija istočasno najbolj univerzalno sredstvo sporazumevanja, a tudi največji kamen spotike v čustvenih zvezah. Ljubezenski jezik je prilagojen vsakemu človeku, njega pa se, tako kot maternega, uči in razvija s časom. V svetu govornih komunikacij se osebe, ki govorijo različne jezike, ne bodo razumele. Enak princip pa velja tudi v svetu ljubezni.

Ljubezenska komunikacija se od vedno odvija na verbalni in neverbalni ravni. Čeprav sta ti dve komponenti enako pomembni, nekateri ljudje dajejo prednost (in bolje razumejo) besede, medtem ko se drugi bolj naslanjajo na obnašanje, poglede in mimiko. Prav tako se pogosto dogaja, da v določeni fazi zveze partnerja začneta 'govoriti' z drugačnima jezikoma, kar ustvarja veliko nerazumevanja in se običajno tolmači kot konec ljubezni. Gre za to, da je eden od partnerjev (ali oba) pozabil 'besede jezika ljubezni', katerega je uporabljal do takrat in da mora le osvežiti svoje znanje.

Pet jezikov ljubezni

Strokovnjaki, ki dolgo spremljajo in preučujejo vse oblike komunikacije med ljudmi, še posebno tiste v čustvenih zvezah, so ugotovili, da obstaja pet osnovnih načinov izražanja ljubezni. Še več, obvladovanje lekcij iz tega jezika lahko izboljša vse druge odnose, ki vključujejo čustva – s starši, brati in sestrami, sodelavci ...

1 Afirmacijske besede

„Lepo si videti v tej obleki,“ „Hvaležen sem ti, ker si to storila zame,“ „To mi je res všeč pri tebi“ … Vse te fraze so afirmacijske in odražajo pohvalo – videza, dela in značajskih potez. Partnerji vedno iščejo načine, da pozitivno ocenijo drug drugega in pokažejo medsebojno spoštovanje. Nekateri ljudje to najbolje izražajo z besedami. Torej če je to vaš primarni jezik ljubezni, potem so iskrene afirmacijske besede tisto, kar vas bo prepričalo, da ste ljubljeni.

2 Usluge

V ljubezenski zvezi se to nanaša na pripravo obroka, prevzemanje nekaterih hišnih opravil, plačevanje računov … V prijateljski zvezi pa lahko gre za pomoč pri selitvi, prevoz do letališča, predlogi za reševanje težav … Če je to vaš primarni jezik ljubezni, potem za vas velja, da ste človek dejanj, ne besed. Besede vam morda zvenijo preveč površinsko, ko pa vam nekdo pri nečem pomaga, vas vedno preplavi občutek ljubezni.

3 Prejemanje daril

Ne obstaja kultura, v kateri se obdarovanje ne bi smatralo kot izraz ljubezni. Darilo dokazuje, da je partner mislil na vas, prav tako je vložil čas, trud in morda tudi denar, da bi vas razveselil. Čeprav splošno velja, da čustva največ štejejo (a ne tista, ki jih držite zase), je darilo, v katero je bilo vloženo razmišljanje in dober namen, zelo pomembno. Po tem jeziku ljubezni domiselno darilo kaže na to, da vas partner iskreno ljubi in spoštuje.

4. Kakovostno preživet čas

Oseba, ki izenačuje ljubezen s skupaj preživetim prostim časom, uživa v nemotenih, dolgih pogovorih s partnerjem. A kakovostno preživet čas ne pomeni le pogovora, temveč lahko gre še za skupne sprehode, opravljanje katerega od hišnih opravil, skupna vadba, delo na vrtu in podobno. Za partnerje, ki govorijo s tem jezikom ljubezni, je najpomembneje, da je namen aktivnosti skupnost, partnerstvo, v katerem eden drugem podarjata čas in nemoteno pozornost.

5 Telesni dotik

Od nekdaj je poznan čustveni vpliv telesnega dotika na ljudi – od najzgodnejše starosti in v vseh odnosih. Zato tudi držimo dojenčke v naročju in jih ljubkujemo. In preden otrok spozna pomen besed 'rad te imam' in 'ljubezen', je čustvo doživel preko dotika. V čustvenem odnosu dveh odraslih se telesni dotik izraža na več načinov: držanje za roke, poljubljanje, objemi, nežni dotiki, božanje in spolni odnos. V prijateljstvu ljubezen izražamo z blagim trepljanjem po ramenih, dotikom roke, objemom, s 'petko'. 

Odkrijte svoj primarni jezik ljubezni

Postavite si tri enostavna vprašanja, katerih odgovori vam bodo prinesli veliko koristi. Na enak način lahko analizirate partnerjev jezik ljubezni (ali od koga drugega). 

Na kakšen način najpogosteje izražam ljubezen?

Preberite opise jezikov ljubezni. Čeprav je mogoče izkazovati in prejemati ljubezen na vseh pet načinov, je eden od njih pri vas zagotovo dominanten. To je način, kako najpogosteje izražate svoja čustva in kako najraje vidite, da čustva naklonjenosti izražajo drugi.

Glede česa se najpogosteje pritožujem?

Tisto, kar vas najbolj moti v ljubezenskem odnosu, vam bo pomagalo, da potrdite, kateri jezik ljubezni govorite.

Kaj najbolj potrebujem?

Če od partnerja pogosto zahtevate, da vam pomaga, je vaš jezik ljubezni verjetno 'usluga'. Če pogosto iščete potrditev pri partnerju za tisto, kar počnete ali kako ste videti, potem govorite jezik 'afirmacijskih besed'.

Fotografija: Depositphotos

Preberite tudi


Komentarji