background image

Kako se spopasti s preobremenjenostjo?


Ženske igramo ogromno vlog; smo mame, žene, gospodinje, delavke, čistilke, kuharice ... Preobremenjenost pa vodi v izčrpanost. Dovolite drugim, da vam pomagajo.

Razdelite naloge

Ženske pogosto niso sposobne deliti svojih obveznosti. A preveč vsakodnevnih obremenitev - še posebno starševskih nalog - še nikomur ni koristilo. Naj vam na pomoč priskočijo naslednje osebe:

- Otrokov oče/vaš partner (v dvoje je lažje)
Oče mora imeti enako pomembno vlogo, ki je komplementarna z materino.
Običajno skrbi za družbeno izobrazbo (kako se obnašati do neznancev, v šoli, na tekmovanjih …). Za fantke je oče fundamentalnega pomena, saj služi kot primer in oseba, s katero se identificirajo. Če ima navado, da vam, na primer, pomaga v kuhinji, se bodo tega naučili tudi otroci.

- Sorodniki in prijateljice (da vas razbremenijo)
Zelo pomembno je, da se vi kot mati ne počutite osamljeno, saj na hrbtu nosite mnogo družinskih obveznosti.
Torej, tudi če vas je strah, da boste delovali nemočno in slabotno, poiščite pomoč, če čutite, da ne zmorete vsega sami. Prijateljičina podpora je lahko velika ohrabritev, da niti ne omenjamo občutka olajšanja. Včasih vam smeh z drago prijateljico lahko olajša situacijo bolj kot pa gora nasvetov strokovnjakov.

- Inštruktorji (domače naloge)
Otrok se mora doma veliko učiti, vi pa mu pri tem ne morete vedno pomagati?
Najemanje inštruktorjev je zelo pogosta praksa, tudi pri tistih, ki niso vedno zmožni svojim otrokom privoščiti vsega, kar si poželijo (da niti ne omenjamo, da ima to nasprotne učinke od želenih). Ena od možnih rešitev je lahko tudi to, da si enkrat tedensko izmenjaje z ostalimi mamami razdelite stroške inštruktorja, ki vašim otrokom dobro in kakovostno razloži težjo snov in pomaga pri domačih nalogah.

- Srečanja staršev
Delite težave z ostalimi starši, da se razbremenite in najdete oporo.
Pogosto pozabljamo, da tudi druge družine rešujejo podobne težave, tako da bi skupaj lahko našli zmagovalne rešitve. Obrnite se po pomoč k staršem sošolcev svojih otrok, prijateljev z otroci ali sosedi. Med pogovori lahko osvetlite in rešite marsikatero težavo.

Fotografija: Bigstock

Komentarji