background image

Kako se borijo s stresom?


Stres je (žal) sestavni del življenja, trenutna gospodarska situacija in negotovost, ki jo prinaša, pa le še dodatno prispevata k pomanjkanju spanca. Kako se ženske na Kitajskem, Švedskem in v Veliki Britaniji spopadajo s tem večnim problemom?

Kitajske bitke z blazinami

Vsako leto se na stotine Kitajcev zbere na skrivni lokaciji v Šanghaju na letni, stres sproščujoči bitki z blazinami. Oboroženi z najbolj finim gosjim puhom na ukaz za začetek svoje sosede tolčejo deset minut, dokler ne začne perje leteti po zraku, nato pa se vsi od srca smejijo. „Gre za način, kako lahko ljudje sprostijo napetosti ob koncu leta,“ pravi organizator Huang Na.

Za bitko z blazinami seveda ni potreben uradni dogodek, le željo po zabavi in voljne udeležence. Ali pa preprosto počnite nekaj, kar vas zabava, spravlja v smeh in vam daje občutek, da ste spet otrok. Vse našteto je dobro za dušo.

Posladki iz Švedske

Pobeg iz službe enkrat ali dvakrat dnevno na kavo in kolač s prijatelji je na Švedskem tak ritual, da ima celo ime, pravijo mu fika. Švedi so zelo pridni delavci, a se jim zdi prav tako pomembno, da si vzamejo čas zase in si napolnijo baterije. Kratki premori med delom jim pri tem še kako pomagajo.

To seveda zveni prav privlačno, a kaj je s pecivom? Ali ni posledica rednega uživanja sladkarij prevelika telesna teža? No, Švedi poznajo še eno besedo, lagom, ki pomeni 'ravno prava količina' – in ta se nanaša na vse v njihovih življenjih, tudi na fiko.

Knjižnična terapija iz Velike Britanije

Junija lani so v Veliki Britaniji zagnali kampanjo, imenovano Books on Prescription (Knjige na recept). Trideset knjig, ki so po mnenju strokovnjakov najboljša izbira za obvladovanje psiholoških težav, kot so anksioznost, zaskrbljenost in stres, je zdaj na voljo v knjižnicah. „V Veliki Britaniji je ogromno ljudi, ki trpi zaradi psiholoških težav, a ne dobi pomoči, ki jim jo želimo nuditi na tak enostaven način,“ pravi Debbie Hicks iz The Reading Agency, agencije, ki je pomagala pri organizaciji projekta.

Britanska komisija na primer predlaga knjige, kot so The Relaxation & Stress Reduction Workbook avtorice Marthe Davis in Manage Your Stress for a Happier Life Terryja Lookerja in Olge Gregson. 

Fotografije: Profimedia

Komentarji