background image

Kaj vaš glasbeni okus pove o vas?


Glasba, ki jo poslušate, pove veliko o vas. Izda lahko vaše osebnostne značilnosti, inteligenco in celo, kako hitro boste z nekom skočili v posteljo.

Lahko glasba na vašem telefonu resnično razkriva vašo osebnost? Številne raziskave pravijo da, saj je raziskovalcem uspelo najti povezavo med najljubšo glasbo in določenimi lastnostmi. Osebe, ki jim je všeč kompleksna glasba, so bolj odprti za nova doživetja in imajo večjo potrebo po intelektualnih dražljajih, medtem ko so osebe, ki imajo rade veselo in poskočno glasbo, običajno bolj prijetne in imajo višjo samozavest.

V neki raziskavi so odkrili tudi, da so oboževalci country glasbe in glasbenih lestvic bolj konvencionalni, pošteni in konzervativni, če pa vam je bolj všeč energična dance glasba, ste verjetno bolj spontani in direktni.

Vaš glasbeni okus lahko razkriva tudi vašo inteligenco. Virgil Griffith je v svojem eksperimentu  povezal najljubše skladbe in rezultate SAT testov (gre za standardne teste, podobne naši maturi) ameriških srednješolcev. Ugotovil je, da tisti, ki so dosegli najboljše rezultate poslušajo Beethovna, tisti z najslabšimi rezultati pa Beyoncé in Lil Wayna, od glasbenih zvrsti pa gospel. Oboževalci Red Hot Chilli Peppers, Davida Bowija in Snow Patrol so nekje v sredini.

Vedno poslušate tri iste skupine ali glasbenike in nimate želje po razširitvi svojega glasbenega obzorja? To lahko pomeni, da ste plitki ali dolgočasni. Če vedno iščete novo glasbo in pogosto poslušate glasbo, ki je nihče ne pozna, ali zelo redke posnetke, ste naravnani k zaznavanju podrobnosti, nagnjeni h kopičenju ali rahlo obsedeni. Ali pa se ukvarjate z glasbo. Poslušate veliko različnih žanrov? Verjetno imate odlično sposobnost sklepanja kompromisov ali pa ste nagnjeni k hiperaktivnosti.

Raziskava nekega glasbenega spletnega portala je pokazala, da bodo v posteljo na prvem zmenku najverjetneje skočili ljubitelji Nirvane, sledijo pa jim tisti, ki poslušajo Metallico, Linkin Park in Kanye Westa. Popolno nasprotje naj bi bili tisti, ki poslušajo Coldplay, Adele, Lady Gaga ali Katy Perry.

Fotografija: Depositphotos

Preberite tudi


Komentarji