background image

Je vajina zveza v krizi srednjih let, 1. del


Kriza srednjih let v zvezi je drugo najbolj stresno obdobje po rojstvu prvega otroka, tako trdijo zakonski svetovalci.

S partnerjem sta eden tistih parov, ki jih drugi opisujejo kot solidne. V prvih letih zveze sta preživela nevihte in sončne dneve, presegla ste največje razlike ter zgradila varno skupno življenje. Ljubite ga in zadovoljni ste s tem, kar sta ustvarila. A zakaj se potem tako pogosto sprašujete: „Ali je to res to?“

Kriza srednjih let v zvezi je drugo najbolj stresno obdobje po rojstvu prvega otroka, tako trdijo zakonski svetovalci. Čas med 40. in 50. letom je vedno čas velikega prehoda za ženske. Vsi občutimo potrebo po razvijanju in napredovanju, kar je popolnoma normalen in zdrav pojav. Do štiridesetega leta večina doseže najpomembnejše cilje – stanovanje oz. hišo, kariero in otroke. Po desetih do dvajsetih letih – kolikor je potrebno, da se ustvari zadovoljujoč status – se mnogi ustavijo in vprašajo, kako naprej. Prav tako je to obdobje, v katerem se pogosto pričnejo pojavljati resne težave, vključno z zdravstvenimi, in ko se pričnemo zavedati kratkotrajnosti življenja. Občutek vznemirjenosti in nezadovoljstva je v teh letih delno tudi posledica hormonskih sprememb. Upad estrogena v letih pred menopavzo pomeni prevladujočo vlogo testosterona in posledično večjo osredotočenost na osebne potrebe.

Sreča je (vedno) nekje drugje

Ne preseneča, da se le malo žensk v tem starostnem obdobju zadovolji le s tem, da so vedno doma, skrbijo za gospodinjstvo in čakajo, da jih obiščejo otroci ali vnuki. Ženske ne doživljajo več štiridesetih let kot konca svoje mladosti. Bolj skrbijo zase, bolj zdrave so in v boljši kondiciji kot vrstnice iz predhodnih generacij. Prav tako dobro vedo, kaj morajo obleči, da bodo poudarile svoje atribute, videti so mlajše, so izkušene in brezskrbne na področju spolnosti ter imajo večja pričakovanja od življenja. Vendar pa pride do težav, če v zvezi ne dobijo pozornosti, ki jo potrebujejo. V takšnih obdobjih je mnogim enostavneje, da poiščejo rešitev kje drugje – z današnjo tehnologijo (še posebej s številnimi družbenimi omrežji) to še nikoli ni bilo enostavneje. „Sva bolj kot brat in sestra kot pa poročen par,“ pravi Veronika Z. (42), ki je poročena dvajset let. „Nekoč sva preživela večere med pogovorom in izmenjavanjem nežnosti, zdaj pa samo gledava televizijo – in to v ločenih sobah. Niti v posteljo ne greva ob isti uri, tudi ljubiva se vedno redkeje. Večinoma me ne skrbi, ker vem, da me ljubi, imam pa trenutke, ko se vprašam, ali bo tako tudi naslednjih dvajset let. Bom še kdaj komu privlačna?“ To je značilna zgodba o čustvenem stanju mnogih štiridesetletnic. Tudi raziskave kažejo, da so zakonski pari danes manj zadovoljni s spolnim življenjem, kot so bili pari pred nekaj desetletji. Po nekaterih statistikah ima danes samo 30 odstotkov zakoncev spolne odnose dvakrat tedensko, več kot 20 odstotkov pa jih pravi, da niso zadovoljni z zakonom. Prav tako študije kažejo, da se osebe med 35. in 44. letom starosti počutijo bolj osamljene in depresivne od ostalih starostnih skupin.

Negativni dejavniki in nerealna pričakovanja

Eden glavnih razlogov za takšno nezadovoljujočo čustveno situacijo so vsekakor daljši delovni časi, zaradi česar imamo vse manj časa in energije za intimnost, tukaj pa so še 24-urni TV-programi in dostop do interneta, ki prav tako ovirajo zbližanje dveh ljudi. Po drugi strani pa so pričakovanja, da bo seks vedno kot ognjemet, nerealna. Začetno vzburjenje in strast se sčasoma zmanjšata in ju zamenja skladnost, usklajenost. Dolge zveze se razvijajo skozi tri jasno definirane stopnje: po začetni strasti sledi stopnja rojevanja in vzgoje otrok, potem pa družabno obdobje. Te tri vloge so tako različne, da potrebujejo tri različne zakone. Mnogi partnerji se prilagodijo, vendar je osnovni pogoj pripravljenost na osebne spremembe. Če eden od partnerjev čuti potrebo po novi stopnji življenja in se je pripravljen spremeniti, drugi pa ne, sta rezultata lahko samo dva – dolgo in nesrečno skupno življenje ali razpad zveze. Kljub začetnemu šoku in travmi je ločitev lahko pozitivna izkušnja in uvod v novo zadovoljujoče življenje. Vendar pa odločitev o razvezi zakonske zveze ne sme biti prenagljena in nikakor ne prej, kot se pojavi jasen občutek, kaj želite v življenju. Prav tako morajo ženske imeti v mislih, da se moški hitreje potolažijo. Oni so najsrečnejši, ko so z nekom in zaradi tega so zmožni že nekaj tednov po ločitvi pričeti zvezo z drugo žensko. Dejstvo je, da imajo pripadniki moškega spola širši krog potencialnih partnerk, saj je zveza z mnogo mlajšo partnerko že od nekdaj družbeno sprejet pojav.

Fotografija: BigStock

Preberite tudi


Komentarji