background image

Depresija - kako jo pozdraviti?


4 % svetovne populacije ima diagnozo depresije, a obstaja dobra novica – depresija je ozdravljiva. Raziskali smo načine, kako jo zdraviti.

Blage oblike depresije se zdravijo s psihoterapijo, pri tistih z najbolj resnimi oblikami pa je potrebno zdravljenje z antidepresivi, ki telesu pomagajo z dvigom stopnje kemikalij, ki jih le-to potrebuje za pozitivne misli. Pri današnjih antidepresivih namreč ne gre za zdravila iz preteklosti, ki so imela ogromno negativnih učinkov. Nova zdravila običajno ne povzročajo odvisnosti in pomagajo približno sedemdesetim odstotkom vseh uporabnikov. Običajno se bolnike zdravi s kombinacijo antidepresivov in psihoterapije, s katero se bolniku pomaga spremeniti negativne misli in obnašanje. Tehnik in metod psihoterapije je veliko, najpogosteje pa se uporabljata pogovor in svetovanje ter skupinska terapija.

Če imate blago do zmerno depresijo, je možno, da vam bo zdravnik svetoval o spremembah življenjskega sloga, na primer diete in vadbe, ter vam svetoval, kako se sprostiti in soočiti s skrbmi. V študiji takšnega početja v ZDA so odkrili, da je sedemdeset odstotkov oseb občutilo, da so se jim simptomi zmanjšali vsaj za polovico. Majhne spremembe lahko pri blagi do zmerni obliki depresije pomenijo veliko razliko. Pogovor z nekom namesto tlačenja težav v podzavest, nekatere oblike vadbe, na primer joga, lahko zmanjšajo stres in so se pokazale za zelo učinkovite. Pomembno je tudi, da vsak dan nekaj počnete. Ko ste depresivni, je zelo enostavno, da se prepustite toku in ne počnete ničesar, a je to pravzaprav najslabše, kar lahko storite. Vse to lahko pomaga izboljšanju blažjih oblik depresije, a morate ob tem še vedno upoštevati navodila svojega zdravnika.

Fotografija: BigStock

Preberite tudi


Komentarji