background image

9 navad, ki lahko poslabšajo vaše duševno zdravje


Se neprestano primerjate z drugimi? Želite vedno imeti vse pod kontrolo? Niste edini.

Naj vam predstavljenih devet navad pomaga določiti tiste, ki so značilne tudi za vas – potem pa se jih rešite enkrat za vedno.

#1 Vedno ste kritični

Kako se pogovarjate s seboj, ko se pogledate v ogledalo ali naredite napako? Če je vaš notranji dialog vse drugo kot sočuten, se zagotovo počutite slabo. To lahko spremenite tako, da najdete nevtralen odgovor na svoje kritične misli. Lahko gre za preprost stavek: 'Slišim to.' Smisel takšnega odziva na svoje negativne misli je, da jih prepoznate in jih znate takoj pregnati ter utišati.

#2 Red mora biti

Morda svoja oblačila v omarah zlagate po barvah? Likate tudi nogavice in spodnjice? Ali pa si sestavljate izredno natančen seznam dnevnih opravil (tudi ob nedeljah)? To same po sebi niso destruktivne navade, so pa lahko znak intenzivnih čustev globoko pod površjem. Pogosto zmotno mislimo, da če natančno načrtujemo, kako gre neka stvar lahko narobe, na koncu ne bomo razočarani. Ko se naslednjič ujamete v zanki obsesivne kontrole, si vzemite nekaj trenutkov ter razmislite o strahu, ki leži za tem nadzorom, saj vas ta privede do takšnega vedenja.

#3 Osredotočate se na stvari, ki jih imajo drugi (vi pa ne)

Težko je bili čisto brezbrižen do popolnega trebuščka slavne manekenke ali sestrične, ki je ravno tri tedne preživela na čarobnih Maldivih (hvala, družbeni mediji!). Primerjanje z drugimi je vtisnjeno v našo DNK: možgani sesalcev morajo vedno biti v pozoru, da lahko napredujejo. A če ste prestrogi do sebe in vedno preračunavate, kaj in koliko več imajo drugi od vas, boste izmučeni še pred poldnevom. Primerjanje je utrujajoča in neskončna igra. Bolj zdravo je, da se osredotočite na to, kar ste dosegli in imate vi sami – ter to cenite in ste ponosni. Vsak dan, morda takrat, ko ležete k počitku, zapišite v beležko eno stvar, za katero ste hvaležni. Ko boste naslednjič začeli zeleneti od zavisti zaradi 'lepšega' življenja nekoga drugega, vzemite to beležko v roke in se spomnite, kako srečni ste lahko.

#4 Nikoli niste ponosni na svoje uspehe

Obstaja izraz za to, da mislite, da ste v službi napredovali le zato, ker podjetje potrebuje več žensk na vodilnih mestih. Gre za kompleks vsiljivca – definiran je kot občutek goljufije, ko vam uspe doseči nekaj velikega. Veliko ljudi ni vajenih proslaviti lasten uspeh, a tudi če ste vi sami takšni, si nikar ne dovolite, da bi svoje vrhunske rezultate potisnili v ozadje ali se jih celo sramovali. Ko vam nekdo želi čestitati, recite preprosto 'hvala'.

#5 Stremite k popolnosti

Težava je v tem, da vam zagotovo ne bo uspelo – ker popolnost ne obstaja. Perfekcionizem se zna obrniti v razočaranje nad samim seboj. Ko se to zgodi, se nikar ne osredotočajte na to, kje je šlo narobe, temveč tisti trenutek razmislite o tem, kaj šlo prav. Če boste zadevo pogledali podrobneje z drugega zornega kota, boste skoraj zagotovo našli nekaj, na kar ste lahko ponosni.

#6 Želite biti sami za vse

Čutite veliko tesnobo, ampak se odločite, da ne boste poklicali družinskih članov ali prijateljev, ker jim ne želite biti v breme. Vam je to poznano? Naslednjič prosite za pomoč. Ko preživljate nekaj bolečega, je izolacija lahko krivec za še slabše počutje. V tistem trenutku morate biti obkroženi z ljudmi, ki vas dobro poznajo. Podporna ekipa vas lahko spomni na vaše preostale izzive, ki ste jih uspešno premagali, ter vam da vedeti, da bo tudi to slabo obdobje minilo.

#7 Nikoli ne zavrnete povabila

Imamo radikalno zamisel: nikar se s prijateljico ne dogovorita za obisk aerobike, če aerobiko preprosto sovražite. Če vedno rečete 'da' za stvari, ki jih v bistvu ne želite, lahko škodujete svojemu duševnemu zdravju na dolgi rok. Običajno mislimo, da je druga oseba kriva, v bistvu pa smo si krivi sami, ker nimamo dovolj poguma že na začetku stvar zavrniti ali preklicati. Beseda 'ne' mora postati del vašega vsakdanjega besednjaka. Treniranje zavračanja povabil pa začnite tako, da se dogovorite za tri srečanja, katerih se resnično veselite, vsa ostala pa že v začetku zavrnite.

#8 Svoja čustva želite spregledati

Nihče ne uživa v negativnih občutkih. Če pa se jim boste izogibali, se vam lahko to povrne v drugi obliki – kot na primer čustveno prenajedanje ali prekomerno pitje alkohola. Ko vas prevevajo slabi občutki, sedite in zapišite vse, kar se vam podi po glavi in leži na duši. Pišite popolnoma iskreno, tudi če so stavki na pogled nesmiselni in nepovezani. Pomembno je le, da vsa čustva daste iz sebe. Tako se boste soočili z dobrim in slabim, grdim in lepim na povsem čuječ način – v tistem trenutku, ko vas čustva bremenijo. Ko si boste dovolili čutiti prav vse, boste občutili veliko olajšanje in v naprej bolje delovali.

#9 Ne spite dovolj

Najbolj pogost način samodestruktivnosti je pomanjkanje spanca. Morda zvečer v nedogled gledate televizijo ali pa vstajate ob 5. uri, da greste telovadit – nobena od teh dejavnosti vam ne prinese nič dobrega, če si vsak dan ne zagotovite vsaj sedem ur kakovostnega spanca. Začnite pisati dnevnik, v katerem boste spremljali svoje spanje. Po enem tednu preverite, koliko ste spali vsak dan in katere so tiste dejavnosti, ki vam kradejo spanec in s tem duševno zdravje.

3 dobre navade

Spremenite svoje počutje in izboljšajte duševno zdravje z nekaj preprostimi navadami, ki vas ne bodo stale ničesar, niti dragocenega prostega časa ne.

  • Pošljite lepo sporočilo

Nekomu, ki vam je pri srcu, pošljite sporočilo, da ga cenite. Koristilo bo vam in njemu. S tem preprostim in hitrim načinom povezovanja z dragimi ljudmi se boste osredotočili na dobre in pozitivne stvari v svojem življenju. Če boste to počeli pogosto, boste svoje misli preusmerili k pozitivnemu razmišljanju.

  • Čas za malico preživite drugače

Ne jejte več za svojo delovno mizo! Če je to mogoče, se s sodelavci odpravite ven in si privoščite vsak dan drugačen obrok. Interakcija z drugimi ljudmi, svež zrak in novo okolje bodo izboljšali vaše počutje in na delo se boste vrnili polni energije.

  • Zapravite manj

Nalaganje stvari okoli sebe bo le odvrnilo vašo pozornost od tistega, kar je zares pomembno: vaša družina in prijatelji, sreča in zdravje. V naslednjih štirih dneh omejite svoje nakupe la na najnujnejše. Osredotočite se na svoje drage, kar se vam po vrnilo v neprecenljivih občutkih.

Fotografija: Bigstock

Preberite tudi


Komentarji