background image

3 situacije, v katerih morate biti odkrite


Prijateljstva so pogosto na preizkušnji, še posebej takrat, ko morate svoji najboljši prijateljici povedati nekaj, česar ne želi slišati. Včasih je bolje jezik držati za zobmi, v naših treh primerih pa ne smete ostati tiho.

Je v uničujočem razmerju

Kako ukrepati? Najprej je potrebno vedeti, da je velika razlika, če vam njen novi partner ni všeč, ali opažate, da je prijateljica v razmerju, ki slabo vpliva nanjo. Če menite, da je situacija resna in prijateljica potrebuje vašo pomoč, a se tega niti ne zaveda, poskušajte načeti temo. Vprašajte jo kako se počuti, kakšno je njeno mnenje o določenih stvareh, ali pa poskusite načeti razpravo o težavnem obnašanju, ki ste ga opazili. Na primer kako se je njen fant kujal, ko je prejšnji vikend preživela s svojimi prijateljicami, in jo neprenehoma klical po telefonu, ali da jo je na zabavi pred vsemi poniževal.

S poslušanjem lahko ustvarite dobro osnovo in izkoristite trenutek, ko lahko vskočite. Ko se bo razgovorila, je možno, da bo tako osredotočena na stvari, ki jih govori, da ne bo iskala vašega odgovora. Pomembno je, da jo pazljivo poslušate in čakate na trenutek, ko se lahko tudi vi pristavite svoje, vendar ne pričakujte čudežev. Zelo možno je, da se bo branila pred vašimi besedami in vas poskušala prepričati, da zadeve niso takšne, kot bi jih vi radi prikazali. Bodite na to pripravljeni. Povejte ji, da ji stojite ob strani ter boste vedno na razpolago, ko se bo želela pogovoriti.

Če boste nanjo preveč pritiskali, ji na vsak način želeli vsiliti svoje mnenje, ali bo dobila občutek, da jo obsojate, tvegate, da se bo umaknila od vas, vas izključila iz tega dela svojega življenja ali celo popolnoma prekinila stike.

Do sebe je veliko prestroga

Kako ukrepati? Naslednjič, ko se bo pritoževala nad svojo težo ali dejstvom, da je še vedno samska, se uprite potrebi, da bi jo zasuli s komplimenti. Raje jo ujemite v trenutku in ji povejte, da vas takšno obnašanje resnično moti. Pogovor zaključite tako, da jo vzpodbudite k razmišljanju in pogovoru o tem. Na primer: „Si opazila, da si zadnje čase stroga do sebe? Kaj se dogaja s tabo?“ Na tak način jo boste opozorili na to njeno navado, hkrati pa jo 'prisilili', da sama pri sebi ugotovi, kaj je vzrok tega početja. Tako boste veliko bolj učinkoviti, kot če bi ji še stotič povedali, da resnično ni debela.

Vede se samodestruktivno

Kako ukrepati? Ne glede na to ali vaša prijateljica preveč popiva ali nenehno veča svoj dolg s pretirano uporabo kreditnih kartic, je lahko zelo neprijetno, ko se morate z njo soočiti o čem tako osebnem. Strokovnjaki svetujejo, da se osredotočite nase in vašo skrb za prijateljico, ter se izogibate splošnim izjavam o njej kot osebi.

Nikakor ne želite pogovora začeti z „A moraš res toliko piti/Še malo in boš bankrotirala.“ Namesto tega raje uporabite „Malo me skrbi zate, ko počneš to in to“, pomagalo pa bo tudi, če dodate še nekaj v smislu „Lahko se motim, ampak ...“, saj boste na tak način delovali bolj prijazno in odprto. Dajte ji možnost, da se počuti drugače, saj boste na tak način delovali bolj pripravljeni poslušati. Prav to pa je morda tisto, kar vaša prijateljica v tistem trenutku najbolj potrebuje.

Fotografija: Profimedia

Komentarji