background image

Zmagovalna rožičeva potica


Klavdija Simler je s svojo rožičevo potico najbolj navdušila strokovno komisijo natečaja Mojster potice – Fala kraljice. Z njenim receptom lahko navdušite tudi vi ...

V začetku aprila je v Ljubljani potekalo tradicionalno, 4. srečanje finalistk in finalistov natečaja Mojster potice – Fala kraljice, ki ga podjetje Bonopan vsako leto organizira s svojim slavnim modrim Fala Slončkom.

Strokovna komisija, ki so jo sestavljali priznana senzorična ocenjevalka, izr. prof. mag. Marlena Skvarča, etnolog dr. Janez Bogataj in direktorica podjetja Bonopan, mag. Mirjam Kavčič, je imela letos težko nalogo, saj so bile potice prvovrstne tako po videzu kot okusu. Komisija in finalistke so skupno najvišje število točk dodelili Klavdiji Simler in njeni odlični rožičevi potici. Zunanji obiskovalci so kot najbolj všečno potico izbrali lešnikovo, ki jo je spekla Mateja Pivk. Sladkali pa se niso samo ocenjevalci in obiskovalci na svečanem dogodku. S poticami je podjetje Bonopan polepšalo dan socialno ogroženim družinam, saj so vse tekmovalne potice podarili Humanitarnemu zbirnemu centru Karitas v Ljubljani.

Rožičeva potica

Testo:
1kg moke
1 kocko kvasa Fala
0,45 l mleka
1 jajce + 4 rumenjaki
12 dag sladkorja
12 dag masla
0,5 dcl ruma
1 žlička soli
3 naribane pomarančne lupine
2 vanilin sladkorja

Nadev:
400 g mletih rožičev
4 dcl mleka
2 vanilija
6 dag slakorja
2 žlici cimeta
3 velike žlice meda
12 dag masla
4 beljake

V skledo presejete moko. Naredite na vsaki strani po eno jamico. V eno daste kvas Fala in vanilin sladkor, v drugo sol. Po vrhu naribajte pomarančno lupino. Segrejte mleko in ga približno 1 dcl zlijete na kvas. Malo pomešajte. V preostalo mleko daste sladkor, rum, razžvrkljana jajca in maslo. Dobro premešate in počakate, da se maslo stopi. Mešanico zlijete na moko in začnete mešati pri kvasu in tako naprej do jamice s soljo. Zagnetete gladko testo in pustite vzhajati. 

Rožiče, cimet, vanilin sladkor zmešate. Mleko in maslo  zavrete in vanj zakuhate rožiče. Dobro premešate. Še topli masi dodate med. Ohladite.

Beljake in sladkor stepete na visoki hitrosti, sneg pa narahlo vmešate v ohlajeno rožičevo maso. 
Testo razvaljate v pravokotnik in ga enakomerno premažete z nadevom. Tesno zavijete do konca.

Potico v pekaču z zobotrebcem ali iglo nekajkrat prebodete do dna (da niso luknje v njej), nato pa še z vilico prebodete samo do nekje drugega zavoja potice (da ne odstopi skorja). Vzhajate približno pol ure. Pekač daste v pečico, jo prižgete na 180°C in pečete 45 minut od takrat, ko se pečica segreje.

Pekač vzamete iz pečice in ga pokrijete s papirjem za peko, da se malo ohladi. Nato jo zvrnete iz pekača. Ohlajeno narežete in posladkate. Dober tek.

Recept: Klavdija Simler
Fotografija: PR

Komentarji