background image

Zdrave alternative pšenični moki


Obstaja veliko alternativ predelani pšenični moki. Naša spletna urednica razkriva svoje najljubše, skupaj z nasveti za uporabo in slastnimi recepti.

Čičerkina moka

V primerjavi z belo moko ima zmleta čičerka petkrat toliko vlaknin in manj ogljikovih hidratov.

Kako jo uporabljati? Okus ima kot čičerka, torej je brez dodanih začimb bolj medla, a vas bo v kombinaciji z močnimi okusi resnično navdušila. Uporabite jo lahko za izdelavo domačih testenin, peko slanih ali sladkih palačink in omlet, z njo pa boste pripravili tudi odlične prigrizke, kot so krekerji.

Čičerkina omleta s češnjevimi paradižniki

1/3 skodelice čičerkine moke
1/3 skodelice in 2 žlici vode
1 žlica kvasa v kosmičih
¼ žličke pecilnega praška
sol in poper
česen v prahu
nasekljana sveža bazilika (uporabite lahko tudi zamrznjeno)
češnjevi paradižniki

Ponev postavite na štedilnik in segrejte, po želji lahko dodate tudi malo olja. Paradižnike umijte in razrežite na polovice ali četrtine. Ko se ponev segreje, dodajte paradižnike in pustite, da se nekoliko zmehčajo, vmes pomešajte. V skodelici zmešajte moko, kvas, pecilni prašek, sol, poper in česen v prahu (po okusu) ter baziliko, nato pa prilijte vodo in z metlico dobro mešajte dokler v masi ni več grud. Paradižnike še enkrat premešajte in jih prelijte z maso. Pustite, da se omleta zapeče (2-3 minute), nato pa jo preložite na pol, znižajte temperaturo in na vsaki stran še malo popecite.

Kvinojina moka

Je odlična za tiste z alergijo na gluten (preverite le, da je mleta v mlinu, kjer alergeni niso prisotni). Ker vsebuje kompleksne ogljikove hidrate, ste dalj časa siti, hkrati pa vsebuje tudi veliko vlaknin ter vitaminov in mineralov.

Kako jo uporabljati? Moka je veliko bolj priročna za uporabo kot cela kvinoja, ki se jo uporablja v številnih receptih, saj kvinoje ni potrebno namakati čez noč (ali najmanj 6 ur). Dodajate jo lahko raznim sladicam, uporabite pa jo lahko tudi za peko kruha.

Kvinojine mini pice

1/3 skodelice mletih lanenih semen
¼ skodelice vroče vode
2 skodelici kvinojine moke
2 žlički pecilnega praška
¼ skodelice oljčnega olja
ščepec soli
½ do 1 skodelica vode
½ skodelice paradižnikove omake
začimbe
nadev po želji

Pečico segrejte na 200 °C. V skodelici zmešajte mleta lanena semena s ¼ skodelice vroče vode in pustite počivati 5 minut. V posodi zmešajte kvinojino moko in pecilni prašek. Dodajte mešanico lanenih semen, olje in sol. Postopoma dodajajte vodo, dokler ne nastane lepljivo testo. Po potrebi dodajte moko, da boste lažje gnetli, dokler testo ne bo čvrsto. Z rahlo pomokanimi rokami testo razvaljajte in oblikujte mini pice. Položite jih na pekač, obložen s papirjem za peko, in med njimi pustite dovolj prostora. Vsako namažite s paradižnikovo omako, posujte z začimbami po želji (sol, poper, bazilika, origano ipd.) ter dodajte nadev po želji (sveža zelenjava, gobice, sir …). Pecite približno 12-15 minut oz. dokler robovi ne postanejo zlato-rjavi.

Moka iz zemeljskih mandljev

Zemeljski mandlji ali tigrovi oreščki v bistvu niso oreščki, ampak majhni gomolji, ki izvirajo iz Afrike. Vsebujejo veliko rezistentnega škroba (oblika, ki je ne moremo prebaviti), zato po zaužitju ne pride do nenadnega dviga glukoze.

Kako jo uporabljati? Zaradi njenega sladkega okusa in rahlo grobe teksture je odlična za vse vrste sladic, še posebej za različne piškote (kot so na primer ovseni). V receptu običajno belo moko preprosto nadomestite v razmerju 1:1.

Enostavni čokoladni biskvit

180 g moke iz zemeljskih mandljev
150 g sladkorja
30 g kakava
1 žlička sode bikarbone
1/2 žličke soli
240 ml vode
120 ml olja
2 žlici jabolčnega kisa
1 žlica vaniljinega ekstrakta

Pečico segrejte na 175 °C. V večji posodi zmešajte moko, sladkor, kakav, sodo bikarbono in sol. V manjši posodi zmešajte vodo, olje kis in vaniljin ekstrakt. Mokre sestavine prelijte k suhim in z metlico nežno mešajte, dokler ne nastane enotna masa. Ne mešajte preveč! Maso prelijte v manjši pekač, ki ste ga namazali s kokosovim oljem ali obdali s papirjem za peko. Pecite približno 12-15 minut. Ko se biskvit ohladi, ga lahko po želji posujete s sladkorjem v prahu.

Nasvet+ Postrezite z malinovo omako in vaniljinim sladoledom.

Moka iz enozrnice

Enozrnica je pražito, poznano po svojem oreškastem okusu. Ima 30 % več beljakovin in 15 % manj škroba kot komercialna pšenica, ki jo uporabljamo danes.

Kako jo uporabljati? Odlična je za peko kruha, ki ima bolj poln okus, zaradi oreškastega okusa pa je odlična v mafini, palačinkah, vafljih in ostalih sladicah. Če jo boste v svojih najljubših receptih uporabili namesto običajne pšenične moke, zmanjšajte količino masla ali olja za 10 % ter količino moke za 15 %. Za bolj puhasto teksturo receptu dodajte še eno jajce.

Bananini vaflji

1 banana, zmečkana
2 skodelici moke iz enozrnice
1 in 3/4 skodelice kokosovega mleka
1/2 skodelice kokosovega olja
2 žlici kokosovega sladkorja
1/2 žličke sode bikarbone
1/2 žličke morske soli

Segrejte aparat za vaflje po navodilih proizvajalca. V večji posodi zmešajte moko, sladkor, sol in sodo bikarbono. V drugi posodi zmešajte kokosovo mleko in olje dokler ne nastane homogena zmes. Če se vam je kokosovo olje strdilo, ga boste pred uporabo morali segreti. Mokre sestavine primešajte k suhim in pričnite mešati z metlico. Ko je testo skoraj gladko, primešajte še banano in mešajte dokler ne nastane skoraj gladka masa. Aparat za peko vafljev namažite s kokosovim oljem in vaflje pecite približno pet minut oz. dokler niso zlato-rjavi.

Besedilo: Andreja Roškar
Fotografije: BigStock

Preberite tudi


Komentarji