background image

Specialitete iz ostankov hrane


Kdo bi rekel, da so jedi iz ostankov lahko tako okusne? Preizkusite naše predloge in ustvarite popolnoma nove specialitete.

Imejte vedno pri roki tortilje. Burito je namreč nastal kot priročna rešitev za lažje uživanje ostankov hrane od kosila. Pa tortilje so tudi veliko bolj zanimive za uživanje kot kos kruha.

Ostanke omak lahko uporabite tudi za druge jedi: na primer ostalo omako stroganof z gobicami prelijte po testeninah, dodajte rižu ali polenti. Odlična je tudi na popečenem kruhu.

Odličen način, da porabite odvečno kuhano zelenjavo, je, da jo nadrobite, pomešate z malo moke (le toliko, da nastane enotne zmes), dodate jajce in ščep pecilnega praška (lahko tudi začimbe po želji) ter oblikujete polpetke. Popecite jih na malo olja ali v pečici na papirju za peko.

Če vam ostane stročji fižol ali brokoli, ga na hitro prepražite na maslu ter dodajte kot nadev pravkar pečeni omleti – ustvarili ste odlično večerjo.

Mleko porabite tako, da pripravite bešamel, ki ga lahko nekaj dni hranite v hladilniku. Dodajte ga lazanji ali mešani kuhani zelenjavi ter popecite v pečici.

Če se bliža rok uporabe jajcem, jih porabite za jajčno kremo, ki jo nalijte v modelčke in zamrznite. Pred uporabo jed odmrznite, posujte z malo sladkorja in zapecite v pečici. Voilà! Crème brûlèe!

So paradižniki uveli? Namočite jih v vrelo vodo za nekaj minut, olupite, zrežite, dodajte malo nasekljanega česna in začimb ter prelijte po testeninah. Omako lahko tudi zamrznete za kasnejšo uporabo.

Vam je ostal manjši košček oziroma le še skorjica parmezana? Škoda ga je zavreči, saj je drag. Shranite ostanke v zamrzovalnik in ko naberete več takih koščkov, jih zmeljite v multipraktiku ter porabite kot običajno. Posujte drobtinice parmezana po omleti ali dodajte testeninam.

Če je bila riba morda že predolgo v zamrzovalniku in je ne upate pojesti kot običajno, je ne zavrzite. Skuhajte ribjo jušno osnovo, ki jo porabite za morsko navdihnjene jedi: rižoto z morskimi sadeži, škampe na buzaro, ribjo čorbo ali testenine z lososom.

Če se sladki smetani bliža rok uporabe, jo lahko predelate v maslo. Smetano, ki ste jo segreli na sobno temperaturo, hitro mešajte, dokler se ne strdi, potem pa upočasnite mešalnik in mešajte še tako dolgo, da se zmes loči na koščke masla in pinjenec. Maslo preložite v vrečko in položite v ledeno vodo, da se strdi, dobro stisnite, da odteče preostala tekočina, ter shranite maslo v posodico s pokrovom. Pinjenec porabite za pripravo sladic.

Fotografije: BigStock, Profimedia

Preberite tudi


Komentarji