background image

Slastne pite


Enostavne pite so najboljša ideja, če morate na hitro pripravite kaj sladkega, ko pride nenapovedan obisk.

Borovničeva pita Borovničeva pita

Sestavine:

150 g sladkorja
100 g masla
2 jajci
80 ml mleka
200 g moke
400 g svežih borovnic
1 zavitek pecilnega praška
naribana lupina 1 limone
naribana lupina 1 pomaranče
1 zavitek vaniljevega sladkorja
ščepec soli

1. Stepite jajca s sladkorjem, da dobite penasto zmes. Maslo rahlo stopite nad soparo in dodajte jajcem. Prilijte mleko in počasi dodajajte moko in pecilni prašek. Dobro zmešajte, da ne nastajajo grudice. Dodajte še vaniljev sladkor ter naribani lupini limone in pomaranče. Dobro zmešajte in pustite počivati približno 1 uro.

2. Operite borovnice pod tekočo vodo in pustite, da se odcedijo.

3. V pomaščen model za pite zlijte zmes za testo in pecite 15 minut v ogreti pečici pri 180 °C. Vzemite pito iz pečice in jo potresite z borovnicami. Vrnite model v pečico in pecite še 30 do 40 minut. Postrezite ohlajeno.

Skutina pita z malinami

Za testo:

500 g moke
250 g masla
200 g sladkorja v prahu
4 rumenjaki
nekaj kapljic vaniljevega ekstrakta

Za nadev:

300 g skute
3 žlice sladkorja
1 dl sveže smetane
1 limona
maslo in moka za premaz pekača

1. Moko in košček hladnega masla naložite v multipraktik in dobro zmešajte, da nastane peščena zmes. Stresite jo na delovno površino, dodajte sladkor v prahu, vaniljev ekstrakt in rumenjake. Z rokami zmešajte. Testo dobro pregnetite, oblikujte v kroglo, zavijte v prozorno folijo in pustite eno uro v hladilniku. 

2. Medtem pripravite nadev. Operite limono in naribajte lupino, nato iztisnite sok. V skledo naložite maline, prelijte z limonovim sokom in potresite z žlico sladkorja. V drugi skledi zmešajte skuto, preostali sladkor, smetano in naribano limonovo lupino.

3. Vzemite testo iz hladilnika, ga razporedite po pomaščenem in pomokanem pekaču, odvečne robove odrežite. Pecite 30 minut pri 180 °C, nato ohladite. Ohlajeno testo premažite s skutinim namazom in okrasite z odcejenimi malinami.

Breskova pita Breskova pita

Sestavine:

250 g moke
200 g sladkorja
ščep soli
2 žlici hladne vode
4 rumenjaki
1 jajce
200 g masla
100 g mletih mandeljnov
5 breskev
sladkor v prahu

1. Zmešajte moko, ščep soli, 100 g masla, narezanega na koščke, in 100 g sladkorja, da dobite peščeno zmes. Dodajte 3 rumenjake in 2 žlici hladne vode, nato zamesite testo. Oblikujte v kroglo in jo zavijte v prozorno folijo. V hladilniku naj počiva vsaj 30 minut.

2. Pripravite kremo. Preostanek masla stopite na sobni temperaturi, dodajte preostali sladkor in zmešajte. Dodajte 1 jajce in preostali rumenjak, dobro zmešajte, nato primešajte še 100 g mletih mandeljnov.

3. Testo na tanko razvaljajte in položite v pomaščen okrogel pekač. Odstranite odvečne robove. Naložite kremo in položite breskve, ki ste jih prerezali na polovice in razkoščičili.

4. Pecite 40 do 45 minut pri 190 °C. Pito ohladite in potresite s sladkorjem v prahu.

Fotografije: Thinkstock

Komentarji