background image

Slastna darila


Ne želite z darili čakati na zadnji trenutek? Zbrali smo nekaj idej za slastne dobrote, ki jih lahko pripravite vnaprej …

Speculaas piškoti

Piškoti, ki s seboj nosijo tudi vonj po božiču. Lahko jih napravite vnaprej in hranite v nepredušno zaprti posodi. Piškoti ne vsebujejo živalskih sestavin, zato so primerni tudi kot darilo vegetarijancem in veganom.

90 ml rastlinskega olja
80 g sladkorja Muscovado
1 1/2 žličke mešanice speculaas začimb
1 žlička cimeta
1 majhen ščepec sveže mletega črnega popra
150 g večnamenske moke
2 žlici koruznega škroba (gustina)
1/2 žličke pecilnega praška
1/4 žličke soli
2 žlici sojinega mleka (uporabite lahko tudi riževo, mandljevo ali ovseno)

1. V posodi zmešajte olje, sladkor in začimbe ter dodajte moko, koruzni škrob, pecilni prašek in sol. Z rokami zamesite krhko testo. Dodajajte sojino mleko dokler se testo ne sprime. Zavijte v folijo in postavite v hladilnik za dve uri.

2. Pečico segrejte na 180 °C, pekač pa pokrijte s papirjem za peko. Testo oblikujte v kroglice v velikosti oreha in jih enakomerno porazdelite po pekaču. Kroglice nežno sploščite, da nastanejo piškoti. Pecite 10-12 minut.

Nasvet+ Če imate modelčke ali valjar za speculaas piškote, testo razvaljajte in nato s pripomočki oblikujte piškote pravih 'speculaas' oblik.

Karamele z lešniki in čokolado

V nepredušno zaprti posodi bodo slastne karamele zdržale kar nekaj časa (če jih seveda ne boste pojedli), zato jih lahko pripravite že veliko pred praznično norijo. Pred obdarovanjem karamelne koščke le zavijte v privlačen papir in darilo bo pripravljeno!

100 g sladkorja
50 g medu
75 g masla
50 g sladke smetane
100 g temne čokolade
75 g lešnikov
olje

1. Večji pravokoten pekač namažite z oljem. Lešnike zdrobite ali nasekljajte, čokolado pa stopite nad parno kopeljo. Pomešajte sladkor, med, maslo in sladko smetano v kozici z debelejšim dnom.

2. Kozico položite na štedilnik, ogret na nizko temperaturo. Mešanico neprestano mešajte s kuhalnico. Ko se začnejo pojavljati mehurčki, mešajte še posebej pozorno, dokler se karamel ne obarva v lepo rjavo barvo.

3. Dodajte stopljeno čokolado in zdrobljene lešnike ter dobro premešajte.

4. Mešanico nalijte v pekač in pustite, da se strdi. Ko se slastna plošča ohladi in se začne strjevati, jo zarežite v mrežo – a ne do dna, le toliko, da nakažete koščke.

5. Ko se karamel popolnoma strdi, ga nalomite na koščke in hranite v dobro zaprti posodi.

Piškoti v kozarcu

Želite podariti slastno, a nekoliko posebno darilo? Podarite piškote v kozarcu (ali steklenici). Večino receptov za božične piškote lahko prilagodite in 'zapakirate' v kozarec. Suhe sestavine najprej odmerite v ločene posodice (moko zmešajte s pecilnim praškom in soljo, če je v receptu), nato pa jih posamezno po plasteh nalagajte v kozarec za vlaganje ali steklenico. Pri drobnih sestavinah (na primer moki in sladkorju) si pomagajte z lijakom. Izbirajte recepte s raznovrstnimi sestavinami, na primer ovsenimi kosmiči ali čokoladnimi kapljicami za okraševanje.

Ko ste gotovi, kozarec nepredušno zaprite, na kos zanimivega papirja napišite celoten recept za pripravo piškotov in ga zavežite okrog vrha kozarca.

Nasvet+ Receptu lahko priložite tudi modelček za piškote.

Pripravite lahko tudi ...

Slastne čokoladne ploščice Potrebujete le tri sestavine in že v nekaj urah bo vaša domača čokolada pripravljena. Iz previdnosti pa jo le shranite na težko dostopnem mestu, da bo do časa obdarovanja na varnem.

Domač lešnikov namaz Le kdo ne uživa v slastnem lešnikovem namazu? Naj se vaši prijatelji mastijo z domačim ...

Hruškov džem Ujemite dišeče jesensko/zimske plodove v lonček in z njimi obdarite svoje prijatelje.

Domač metin liker Razveselili se ga bodo vsi ljubitelji 'odraslih' pijač.

Fotografije: Depositphotos, arhiv Aritmija Media

Preberite tudi


Komentarji