background image

Sladila pod mikroskopom


Pod drobnogled smo postavili različna sladila, da bi ugotovili njihove prednosti in slabosti ter vam pomagali pri izbiri.

SLADKOR

Energija: 68 kJ/4 g
Prednost: naraven, sladek. Večina ljudi ima rada okus in občutek v ustih.
Pomanjkljivost: povzroča porast inzulina in z njim povezane simptome. Dolgoročno pretirano uživanje sladkorja lahko vpliva na razvoj bolezni, kot so diabetes ter srčna in celo rakasta obolenja. Povzroča lahko težave z zobmi in celo hormonske težave, kot je na primer sindrom policističnih jajčnikov.
Najboljša raba: uporablja se lahko v celi vrsti izdelkov, od pekovskih do pijač. Omejitev praktično ni.
Dobro je vedeti: skomine po sladkorju so lahko znamenje stresa.

ASPARTAM

Energija: 17 kJ/odmerek
Prednost: nizkokalorična oblika slajenja hrane in pijače.
Pomanjkljivost: v telesu se razgradi v metanol (lesni alkohol), nato pa v formaldehid, ki je lahko nevrotoksin.
Najboljša raba: najbolje se obnese kot sladilo za tekočine in je pogosto v obliki tablet. Ne pozabite, da je 200-krat slajši od sladkorja, zato ne porabite cele doze.
Dobro je vedeti: na deklaracijah je pogosto omenjena 'fenilketonurija'.

SUKRALOZA

Energija: 15 kJ/1 g odmerek
Prednost: malo ogljikovih hidratov, malo kalorij.
Pomanjkljivost: izdelana je na osnovi klora, ki je lahko na dolgi rok škodljiv.
Najboljša raba: priljubljena je kot sladilo za kavo.
Dobro je vedeti: najbolj znana znamka umetnih sladil na bazi sukraloze je Splenda.

STEVIA

Energija: 1 kJ / 0,85 g odmerek
Prednost: naravni izvor.
Pomanjkljivost: lahko ima odvajalni učinek.
Najboljša raba: uporablja se lahko v vrsti živil in pijač. V obliki listov je najprimernejša za tople napitke, kot so čaji, v prahu pa tudi za sladice.
Dobro je vedeti: stevia lahko izboljša toleranco na glukozo za razliko od sladkorja, ki ima obraten učinek. Kar zadeva okus, pa ta traja dlje kot okus sladkorja, čeprav lahko imajo določeni ekstrakti grenek ali nenavaden okus v višjih koncentracijah.

AGAVIN SIRUP

Energija: 131 kJ / 10 g
Prednost: pridobiva se iz mehiške rastline agave. Nektar agave na koži preprečuje razmnoževanje nekaterih škodljivih bakterij. Tradicionalno dodajanje soli nektarju bi naj še dodatno izboljšalo njegove protimikrobne lastnosti. Domnevno bi naj bil učinkovit tudi proti določenim patogenim črevesnim bakterijam.
Pomanjkljivost: proizvodnja je dolga in težavna, kar pomeni, da je temu primerno draga.
Najboljša raba: za slajenje pijač, pekovskih izdelkov ali čokolade.
Dobro je vedeti: naj vas ne premami misel, da ima malo kalorij, saj je primerljiv z medom, zato ga uživajte zmerno.

MED

Energija: 212 kJ/15 g
Prednost: naravna snov. Sodeč po nekaterih študijah bi naj imel kot sladilo za pijače znatno manjši vpliv na povečanje telesne teže kot sladkor v enakih količinah. Pri tem pa je treba poudariti, da glikemični indeks vseh vrst medu ni enak, kar pomeni, da temu primerno različno vplivajo na krvni sladkor.
Pomanjkljivost: vsebuje veliko sladkorja. Če mogoče niste vedeli.
Najboljša raba: idealen je za kuhanje, pa tudi kot namaz, če seveda sladkor uravnotežite z drugimi hranilnimi snovmi. Če vas tišči v želodcu, zaužijte žličko medu, s čimer lahko uravnotežite pH prebavil.
Dobro je vedeti: med je tudi odlično protibakterijsko mazilo. In seveda kapo dol za rok trajanja: jedilni med, ki so ga nedavno našli v neki grobnici v Egiptu, je bil še vedno prepoznaven in užiten. Da, seveda so ga poskusili. 

Fotografija: Profimedia

Komentarji