background image

Še več specialitet iz ostankov hrane


Kdo bi rekel, da so jedi iz ostankov lahko tako okusne? Preizkusite naše predloge in ustvarite popolnoma nove specialitete.

Se hladilnik šibi pod skoraj praznimi kozarci marmelade? Stresite ostanke v ponev, segrejte na nizki temperaturi, da postane tekoča omaka, ki jo prelijte po sladoledu ali (grškem) jogurtu.

Nikoli ne specite le štiri od šestih piščančjih stegen, kolikor jih dobite v paketu, saj jih boste verjetno zamrznili, a nikoli porabili. Pripravite vso meso in ostanke naslednji dan zaužijte v solati ali juhi, ki si jo odnesete v službo za malico.

Prezrelo sadje, ki se je že močno zmehčalo ter jogurt tik pred potekom roka uporabe zmešajte v odličen, zdrav in hranilen napitek. Uporabite lahko tudi zamrznjeno sadje in jogurt ter pripravite najhitrejši sladoled na svetu.

Ovenele gobe lahko prepražite na žlici masla, začinite s soljo in poprom, dolijete malo smetane in postrežete na koščku popečenega kruha za večerjo.

Manjši kos svežega zelja, kakšen kuhan krompir in ostanke pečenega mesa od kosila preoblikujte v okusno praženo zelenjavo z mesom – če na vrh ubijete še kakšno jajce, bo obrok prava specialiteta.

Ste skuhali preveč riža? Če ga shranite v hladilnik, je užiten še 24 ur po kuhanju. Namastite ponev z malo olja, prepražite pest narezane mešane zelenjave in dodajte hladen riž. Posebej specite umešano jajce in dodajte rižu – nastal bo odličen pražen riž z jajci.

Vam je ostalo pire krompirja od kosila? Skuhajte nekaj jajc, jih olupite in naložite v majhen pekač, pokrijte s pirejem in posujte z naribanim sirom ter zapecite v pečici. Njam!

Naj otroci pripravijo pico iz ostankov! Narežite ostanke slanine, ki se že dolgo valja po hladilniku, na drobne koščke, dodajte tiste tri rezine ostankov salame, nasekljajte preostalo čebulo od kosila in vse skupaj zmešajte. Kose kak dan starega kruha premažite s kečapom, posujte z nadevom in malo sira. Pecite v vroči pečici 5 minut.

Pri kosilu najpogosteje ostane kuhana zelenjava, a nikar je na zavrzite (saj ste jo drago plačali ali celo vzgojili sami!), temveč pripravite vegetarijansko delikateso. Kuhano zelenjavo lahko porabite v rižoti, testeninski solati ali pripravite hitro juho (na primer z jušno osnovo).

Ste sami za večerjo? Ostanke pečenega mesa in zelenjave od kosila naložite v skledo, dodajte popečene koščke kruha, premazane z olivnim oljem, olive in začinite s soljo – nastane odlična solata.

Fotografije: Profimedia

Preberite tudi


Komentarji