background image

Praznična gostija po svetu


Preverili smo nekaj dežel in našli najbolj zanimive praznične delikatese, zaradi katerih se bodo tudi vam začele cediti sline. Dober tek!

Jamajka

Svinjska pečenka, pečena v ingverjevem pivu (jerk gammon) 
Jamajčani s pečenko postrežejo na božični popoldan, običajno pa ji priložijo kuhan riž in grah.

Za 4 osebe
1,5 kg svinjske pečenke
2,5 l ingverjevega piva
1 žlička mletega ingverja
1 žlica medu
1 žlička popra
1 žlička soli
1 žlička mlete paprike

1. Pečico segrejte na 150 °C. Pečenko položite v globok pekač in nalijte ingverjevo pivo. Pekač pokrijte s pokrovom in pečenko pecite v pečici 2 uri.

2. Pazljivo vzemite pečenko iz pekača in tekočino zavrzite. Temperaturo pečice zvišajte na 190 °C. V skodelici zmešajte med, poper, sol, ingver in mleto papriko. Začimbno pasto namažite po celotni površini mesa.

3. Pečenko vrnite v pekač in pecite še 150 do 20 minut, da po vrhu karamelizira.

4. Postrezite vročo ali ohlajeno.

Francija

Gratinirane jakobove pokrovače (Coquille Saint Jacques)
To predjed Francozi postrežejo na božično jutro po obisku polnočnice.

Za 4 osebe
8 velikih jakobovih pokrovač
3 žlice krušnih drobtin
25 g parmezana
25 g masla
1 žlička svežega peteršilja

Pečico segrejte na 200 °C. Školjke dobro sperite pod tekočo vodo in osušite s kuhinjsko krpo. Posujte jih z drobtinami in naribanim parmezanom. Na vrh položite košček masla in posujte s peteršiljem. Jakobove pokrovače pecite 12 do 14 minut, da se zlato obarvajo. Postrezite še vroče.

Finska

Juha s krompirjem in lososom (Lohikeitto)
Losos je v glavni vlogi na božicno obloženi finski mizi, obožujejo pa ga tudi ob drugih prazničnih priložnostih.

Za 4 osebe
1 žlica oljčnega olja
1 sesekljana čebula
3 krompirji, narezani na večje kocke
900 ml ribje jušne osnove
1/2 žličke popra
1/2 žličke soli
2 lovorova lista
500 g lososovih filejev brez kože
150 ml smetane za kuhanje
5 žlic sesekljanega kopra
Ržen kruh za postrežbo

1. Oljčno olje segrejte v veliki kozici na nizki temperaturi in na njem prepražite cebulo, da se zmehča. Dodajte krompir in rahlo povišajte temperaturo. Kuhajte še 3 minute in večkrat premešajte.

2. Nalijte ribjo jušno osnovo, dodajte začimbe in lovorova lista. Kuhajte z rahlim vrenjem 10 do 15 minut, da se krompir zmehča.

3. Dodajte razdrobljene fileje lososa in smetano. Premešajte in kuhajte 10 minut. Vmešajte nasekljan koper, ščepec soli in obilo sveže mletega popra.

4. Juho postrezite z rženim kruhom, namazanim z maslom.

Madagaskar

Piščanec v kokosovi omaki (Akoho Sy Voanio)
Piščanec z rižem je značilna božična večerja na tem velikem afriškem otoku. Prebivalci se pražnje oblečejo, obiščejo družino in se skupaj poveselijo ob dobri hrani.

1 žlica oljčnega olja
2 kosa piščančjih prsi
1 velika rdeča čebula
2 stroka česna
3 cm kos ingverja
400 g kokosovega mleka
3 žlice paradižnikove mezge
10 češnjevih paradižnikov
Peteršilj za dekoracijo
Kuhan riž za postrežbo

1. Pečico segrejte na 200 °C. Polovico olja segrejte v ponvi in popecite meso z vseh strani (3 do 4 minute), da se zlato obarva. Meso preložite v pekač in specite do konca v pečici (20 minut).

2. V tem času v ponvi segrejte preostalo olje in prepražite na rezine narezano čebulo, da se zmehča. Dodajte strt česen in nariban ingver ter pražite še minuto.

3. Prilijte kokosovo mleko in vmešajte paradižnikovo mezgo. Kuhajte na srednji temperaturi, toliko, da rahlo vre, 10 minut. Vmešajte na polovice narezane paradižnike in vrite še 1 minuto.

4. Piščanca vzemite iz pečice in ga grobo narežite. Dodaj ga v omako in premešajte.

5. Jed postrezite s kuhanim rižem in posujte s svežim peteršiljem.

Fotografije: BigStock

Preberite tudi


Komentarji