background image

Pozdrav jeseni z bučnimi jedmi


Jesen je čisto zares prišla med nas in s seboj prinesla nekaj svežine tudi v kuhinjo.

Bučna juha, bučne testenine in rižote, bučni narastki … Buče so tako raznovrstno živilo, da z njimi ne bo težko svojim najdražjim izkazati nekaj ljubezni in pripraviti dobrote, ki bodo pobožale njihove želodčke, pa naj si bo to za kosilo ali večerjo ali kot prigrizek. Poiskali smo recepta dveh bučnih jedi, ki nista le nadvse slastnega okusa, pač pa tudi neverjetno enostavna za pripravo.

Bučni pomfrit za slasten slani prigrizek!

To je ena izmed tistih jedi, ki vas bo preprosto presenetila! Hkrati je to odgovor na vprašanje, s čim postreči gostom na jesenskem druženju, ki ga imate namen gostiti v zavetju svojega doma.

Sestavine (za 6 oseb): 2 manjši muškatni buči, 2 čajni žlički česna v prahu, ¼ čajne žličke kajenskega popra, 1 čajna žlička čebule v prahu, 1 jedilna žlica olivnega olja, ščep soli

Bučama odstranite semena, ju olupite in narežite na palčke. Začimbe (brez soli) in olje zmešajte. Palčke pomočite v mešanico začimb in olja in jih položite na pekač (priporočamo uporabo papirja za peko). Pečico segrejte na 175 °C. Odišavljene bučne palčke pecite približno 15 minut, nato še 5 minut v pečici, ogreti na 200 °C. Pečen bučni pomfrit pred serviranjem posolite, zraven pa gostom postrezite Konjiško belo penino iz Vinske kleti Zlati grič, ki bo slanemu prigrizku vdahnila kanček iskrivosti in svežine.

Lahke bučne testenine za prave gurmane

Morda se vam sliši čudno, saj buče in testenine niso tisto, kar bi dodali na isti krožnik, a v resnici ta kombinacija nadvse preseneča. Jed je aromatična in kremna, lahka in manj kalorična, predvsem pa neverjetno slastna.

Sestavine: 1 jedilna žlica olivnega olja, ½ jedilne žlice masla, narezana čebula, 2 zdrobljena stroka česna, 1 skodelica bučnega pireja, 2 skodelici manj mastnega mleka, ščep soli, ½ čajne žličke mletega črnega popra, malo muškatnega oreščka in malo cimeta, ščep kajenskega popra, ¼ skodelice naribanega parmezana, vrečko najljubših polnozrnatih testenin

V ponvi na srednjem ognju v olivnem olju stopite maslo. Dodajte čebulo in mešajte toliko časa, da ta postekleni. Dodajte česen. Mešanico čebule in česna vlijte v mešalnik, dodajte bučni pire, 1 skodelico in pol mleka, sol, poper, muškatni orešček in cimet. Zmešajte v gladko zmes. Če je mešanica pregosta, dodajte še malo mleka. Ko dobite želeno gostoto, mešanico zlijte nazaj v ponev in segrevajte na srednji stopnji, dokler se v njej ne pojavijo mehurčki. Dodajte parmezan in mešajte, da se raztopi. Mešanico prelijte preko kuhanih testenin. Jed na krožniku posujte še z nekaj naribanega parmezana in jo postrezite s kozarcem vina Konjičan Plus iz Vinske kleti Zlati grič. Ta bo zaradi svoje svežine in sortnosti popolna spremljava lahki zelenjavni jedi.

Fotografije: Shutterstock, PR

Preberite tudi


Komentarji