background image

Pita z grozdjem in mandeljni


Slastno pecivo v trenutku izboljša počutje in nas potolaži, ko smo na dnu. Takrat raje vzemimo kuhalnico v roke in kot s čarovnijo se bomo počutili bolje.

Za testo:
150 g masla
300 g pšenične moke
150 g sladkorja
ščepec soli
1 jajce

Za nadev:
200 g sladkorja
20 g masla
150 g mandeljnov
250 g rdečega grozdja
200 ml sladke smetane
malo masla in rumenjak za premaz

1. Zmešajte moko, sladkor in sol ter dodajte koščke masla. Dodajte ša jajce in vse skupaj zamesite v gladko testo. Zavijte ga v prozorno folijo in pustite v hladilniku počivati 1 uro.

2. V ponvi na malo masla karamelizirajte sladkor. Dodajte mandeljne in stisnjeno ter ožeto grozdje. Nekaj grozdja pustite pri strani za okras. Pri najnižji temperaturi pustite rahlo vreti 10 minut, nato odstavite in ohladite.

3. Pečico segrejte na 175 °C. Model za pito premažite z maslom in posipajte z malo moke. Testo razvaljajte na velikost modela in ga položite vanj.

4. Testo premažite z nadevom, na nadev pa prelijte sladko smetano in okrasite s preostalim grozdjem. Pecite 35–40 minut.

5. Ko je pita pečena, pustite, da se ohladi v modelu, šele nato jo razrežite.

Fotografija: Profimedia

Komentarji