background image

Pirina korenčkova torta


Sladica, ki jo boste pohrustali brez slabe vesti.

Za biskvit:
400 g naribanega korenja
3 jajca
180 g sladkorja
100 g stopljenega masla
80 g rozin
250 g pirine polnozrnate moke
1 čajna žlička sode bikarbone
ščepec muškatnega oreška
1 žlica ruma
Za nadev:
100 g orehov
100 g mascarponeja
3 žlice tekočega medu
2 žlici ruma

  • Korenček olupite in ročno ali z multipraktikom drobno naribajte.
  • Rozine namočite v topli vodi. Pečico ogrejte na 180 °C.
  • Jajca in sladkor z mešalnikom stepajte tako dolgo, da dobite rahlo in penasto zmes.
  • Mešalnik nastavite na visoko hitrost in h kremi počasi vlivajte stopljeno maslo in rum.
  • Zmesi dodajte naribano korenje in ga počasi vmešajte s kuhalnico. Na koncu počasi dodajte presejano pirino moko, pomešano s sodo bikarbono in muškatnim oreškom, ter rozine. Rahlo premešajte.
  • Zmes zlijte v namaščen okrogel pekač premera 26 cm, ki ga prej obložite s papirjem za peko. Pekač položite v ogreto pečico. Torto pecite približno 35 minut.
  • Pecivo vzemite iz pečice in postavite na rešetko, da se ohladi.
  • Mascarpone zmešajte z medom in rumom v homogeno zmes, orehe pa prepražite na suhi ponvi, da zadišijo.
  • Ohlajeno torto premažite z mascarponejevo kremo in posujte z grobo nasekljanimi orehi.

Nasvet: Torto lahko spečete v manjšem pekaču (22 ali 24 cm premera), jo prerežete in namažete z nadevom. Tako bo še bolj sočna.

Fotografija: Bigstock

Preberite tudi


Komentarji