background image

Olive na 5 načinov


Pest oliv + nekaj minut = slastne nove jedi, ki vas bodo navdušile.

Pameten prigrizek

100 g oliv, 2 vejici peteršilja, 2 stroka česna, dva fileja inčunov in 3 žlice oljčnega olja zmešajte v mešalniku, da nastane krema. Začinite z nekaj kapljicami limonovega soka in namažite na popečene kruhke. Postrezite na srečanju s prijatelji skupaj s kozarcem piva.

Solatni dnevi

Pomešajte nekaj narezanih paradižnikov, kumaro, nadrobljeno feto in cele razkoščičene olive. Popršite z oljčnim oljem in vinskim kisom. Začinite s soljo, poprom in ščepcem posušenega origana. Postrezite samostojno ali kot prilogo k jedem na žaru, pici ali testeninam. 

Malica v hipu

Nežno popecite 4 prerezane kajzerice in jih premažite s paradižnikovo omako (kot za pico), naložite narezane olive in posujte z malo naribanega sira. Obložene kruhke naložite v pekač in jih zapecite, da se sir stopi. Zaužijte še toplo. 

Hitre testenine

Pripravite omako putaneska: segrejte 3 žlice oljčnega olja, na njem prepražite 3 sesekljane stroke česna, 2 žlici kaper, 3 fileje inčunov in 150 g nasekljanih oliv. Začinite z zdrobljenim čilijem in prelijte z 400 g pelatov iz konzerve. Omako naložite na kuhane špagete. 

Odlična priloga

Kozarec oliv odcedite in olive naložite v skledo. Posujte z žlico timijana ali origana, dodajte lovorov list, strok česna in žličko črnega popra. Prelijte z oljčnim oljem in marinirajte v hladilniku dva dneva. Zaužijte v enem mesecu kot prigrizek ob narezku. 

Komentarji