background image

Ogrejte telo (in dušo) z močno juho


Nič ni boljšega od doma pripravljen juh, ki vam v hladnih dneh ogrejejo telo in duha. Pripravite se na pravo doživetje okusov!

Genovska mineštra

Juhe - Genovska minešra 200 g kuhanega fižola
5 krompirjev
150 g stročjega fižola
300 g cvetače
200 g poljubne sezonske zelenjave
30 g suhih gob
olivno olje
200 g kratkih testenin

1. Zelenjavo operite in narežite na manjše koščke (razen fižola in 2 krompirjev). Suhe gobe prelijte z mlačno vodo in namakajte 15 minut, nato jih ožemite in narežite na majhne koščke.

2. Na štedilnik pristavite lonec z 1,5 l vode. Ko zavre, posolite in dodajte narezano zelenjavo, fižol in 2 cela, neolupljena krompirja. Kuhajte na nizkem ognju vsaj 1 uro.

3. Ko sta krompirja skuhana, ju vzemite iz lonca, olupite in dajte na stran.

4. Po 20 minutah kuhanja, dodajte juhi gobe in kuhajte še 15 minut. Dodajte testenine, ko se skuhajo, odstavite.

5. Kuhana krompirja pretlačite z vilicami in ju dodajte v enoločnico. Zmešajte, pokapajte z olivnim oljem.

Nasvet: Juho izboljšajte s sveže naribanim parmezanom.

Rdeča zimska juha

Juhe - rdeča zimska juha 2 korenčka
2 stebli zelene
1 manjša čebula
150 g stročjega fižola
manjši šopek svežega peteršilja
100 g belega fižola (že kuhanega)
60 g masla
1 l zelenjavne jušne osnove
2 konzervi pelatov v koščkih
1 žlička sladkorja
ščepec popra
40 g moke

1. V večji ponvi na maslu popražite na koščke narezano zelenjavo. Prilijte polovico jušne osnove in dodajte pelate, sladkor ter poper.

2. Pustite, da juha zavre, nato zmanjšajte temperaturo in kuhajte še 20 minut.

3. Zmešajte moko s preostankom jušne osnove in prilijte v juho.

4. Dobro premešajte in kuhajte še 2 minuti, nato odstavite.

Juha z rdečo peso (boršč)

Juhe - juha z rdečo peso 3 žlice olja
1 večja čebula
0,5 kg telečjega mesa narezanega na kocke
250 g naribanega kislega zelja
250 g naribane rdeče pese
250 g naribanega korenja
2 lovorova lista
6 stebel zelene
250 g krompirja
3 l vode
4 žlice kisle smetane

1. Sesekljajte čebulo in jo pražite na olju, dokler ne postekleni.

2. Dodajte kislo zelje in dušite, da se popolnoma omehča.

3. Dodajte še meso, korenje, rdečo peso, lovorova lista, cela stebla zelene, na majhne koščke narezan krompir in prilijte vodo. Kuhajte približno 1 uro, nato odstranite stebla zelene.

4. Boršč postrezite s kislo smetano in koščkom kruha.

Kostanjeva mlečna juha

Juhe - konstanjeva mlečna juha 250 g kuhanih in olupljenih kostanjev
100 g fižola
1 pest ječmena
2 čebuli
2 stroka česna
100 g gob
2 žlički timijana
sol
1 l vode
0,5 l mleka

1. Fižol in ječmen čez noč namakajte v vodi. Naslednji dan ju odcedite in dajte v lonec z 1 l vode. Pristavite in pustite, da zavre, nato posolite, zmanjšajte temperaturo in pokrito kuhajte 90 minut.

2. Gobe narežite. Sesekljajte čebulo in česen ter vse v ponvi popražite na malo olja.

3. Dodajte gobe, timijan in ščepec soli. Dušite, da se gobe omehčajo, nato dodajte kostanje in pustite 10 minut. Vse skupaj dodajte k fižolu in ječmenu.

4. Prilijte še 0,5 l mleka in kuhajte 10 minut.

Nasvet: Namesto ječmena lahko uporabite ajdovo kašo.

Morska juha

Juhe - morska juha 300 g osličevega fileja
200 g mešanih morskih sadežev
1 čebula
1 korenček
1 šopek peteršilja
1 strok česna
olje
poper, mleta paprika
moka
paradižnikova mezga
voda po potrebi

1. Na malo olja popražite sesekljano čebulo, da postekleni. Dodajte sesekljan česen in peteršilj.

2. Ko se česen obarva, dodajte narezan korenček, morske sadeže in somov file. Dušite, da se tekočina pokuha, nato prilijte paradižnikovo mezgo in po potrebi še malo vode.

3. Začinite s poprom in mleto papriko. Kuhajte 10 minut, nato po želji zgostite z moko.

4. Ko je juha pripravljena, naj počiva 15 minut, nato jo postrezite.

Fotografije: Profimedia

Komentarji