background image

Načini priprave čajev


Da bi iz zdravilnih rastlin pridobili aktivne sestavine, obstaja več načinov - uporabite lahko vodo ali vino.

Če v vodi skupaj zakuhate lističe ali korenine, dobite esenco, ko pa uporabite toploto vrele vode in prelijte mešanico, nastane napitek. Za medicinsko vino morate sestavine preliti s hladnim vinom, v tem primeru je alkohol tisti, ki iz rastlin izvleče zdravilne lastnosti.

Esenca

V manjšo posodo stresite žličko mešanice in 250 mililitrov hladne vode. Pustite na štedilniku, dokler ne zavre, potem pa naj rahlo vre deset minut. Odstranite z ognja in ohlajajte približno deset minut. Potem mešanico precedite. Če se vam esenca zdi grenka, ji dodajte malo medu.

Napitek

Žličko mešanice zelišč stresite v čajnik ali veliko skodelico. Prelijte z 250 mililitri vrele vode in pustite stati petnajst minut. Odcedite in napitek takoj popijte.

Medicinsko vino

Potrebujete liter vina, pridelanega iz sušenega grozdja (jagodni izbor oziroma ledena trgatev). V steklen litrski kozarec naložite pripravljeno mešanico zdravilnih rastlin (prah, nasekljani lističi, semena), prelijte z 200 mililitri vina in premešajte, potem dolijte še preostalo vino. Kozarec dobro zaprite, obrnite na glavo in pustite stati na hladnem in temnem mesti približno pet dni. Vsebino precedite skozi kavni filter in pretočite v temno steklenico. Uživajte v manjših količinah.

Fotografija: BIgStock

Preberite tudi


Komentarji