background image

Jabolčni kolač s prelivom iz temne čokolade


Slastna jesenska sladica z jabolki vas bo ogrela in razveselila.

Za kolač:
375 g moke
2 žlički pecilnega praška
1 žlička cimeta
½ žličke soli
200 g mehkega masla
200 g sladkorja
4 jajca
1 žlička vaniljeve arome
180 ml mleka
2 jabolki

Za preliv:
100 g čokolade (70 % kakavov delež)
1 dl sladke smetane

1. Pečico segrejte na 180 °C. Pekač za kolač namažite z maslom in posujte z moko. Odvečno otresite.

2. Moko, pecilni prašek, sol in cimet presejte v skledo. V drugi skledi z mešalnikom stepite maslo in sladkor v penasto zmes (5 minut). Dodajajte jajce po jajce in vmes neprestano stepajte. Vmešajte vaniljevo aromo. Moko dodajte v treh odmerkih, prav tako mleko – vmes testo enakomerno mešajte z lopatko.

3. Jabolka olupite in odstranite pečke. Narežite na majhne kocke in vmešajte v testo.

4. Testo naložite v pekač in pecite 70 minut. Da je kolač pečen, preverite tako, da vanj potisnete zobotrebec. Če je ta suh, ko ga izvlečete, je kolač pripravljen. Kolač 10 minut hladite v pekaču, ki ga položite na rešetko. Odstranite ga iz pekača in ohladite do konca.

5. Za čokoladni preliv segrejte smetano (do tik pred vrenjem). Čokolado naribajte in prelijte z vročo smetano. Pustite 3 minute, potem pa premešajte v gladek preliv.

6. Ohlajen kolač prelijte s toplim čokoladnim prelivom.

Fotografija: Depositphotos

Preberite tudi


Komentarji