background image

Izvirna postrežba: Veganska obložena plošča


Barvita plošča je polna okusnih zelenjavnih namazov in doma pečenih krekerjev. Prava veganska gostija za vaše goste!

Pri pripravi veganskih jedi je potrebno najprej veliko domišljije in potem še nekaj trikov, ki okusno zelenjavo, oreščke in zelišča začarajo v okusno pojedino, ki se je nihče ne bi branil. Namesto klasičnega narezka lahko svojim gostom postrežete neverjetno okusne namaze, ki jih lahko mažejo na popečen kruh in zajemajo s hrustljavimi krekerji, še kanček bolj zdrava alternativa pa je na palčke narezana barvita zelenjava: paprike, korenje, koromač … Ob takšnih namazih prijajo še vložene olive in kapre ter na ponvi popečena bučna semena, posuta z dimljeno papriko.

Žametna pomaka iz pečenega česna in maslene buče s sezamom

Za 2 veliki skodelici
1 srednje velika maslena buča (675 g), olupljena
5 strokov česna, neolupljeni
1 žlička timijana
4 žlice sončničnega olja
1 skodelica kuhane čičerke
sok 1 limone
1 velika žlica tahinija (sezamova pasta)
morska sol in mlet črni poper
sezamova semena za dekoracijo

  • Pečico ogrejte na 200 °C. Pekač obložite s papirjem za peko. Bučo prerežite in odstranite semena, njeno meso narežite na manjše kocke. Skupaj s česnom in timijanom jih stresite na pekač, popršite z 1 žlico olja ter posolite in poprajte. Pecite v ogreti pečici 35 do 40 minut in pustite, da se rahlo ohladi.
  • Česen stisnite iz olupka in skupaj s pečeno bučo stresite v multipraktik (pustite nekaj bučnih kock za okras), prilijte preostalo olje, čičerko, limonov sok, tahini in sol ter poper in dobro zmešajte, da dobite gladko kremo. Po potrebi dodajte še soli in popra.
  • Pomako prestavite v lepo skodelo ter jo okrasite s kockami pečene buče in sezamom.

Gobova pašteta z olivami in balzamičnim kisom

Za 1 skodelico
3 žlice oljčnega olja
350 g gob šampinjonov
morska sol in poper po okusu
1 strok česna, olupljen in nasekljan
10 zelenih oliv brez koščic
1 žlica balzamičnega kisa
2 žlički paradižnikove mezge
½ žličke sojine omake

Žlico oljčnega olja segrejte v ponvi na srednji temperaturi. Gobe narežite na tanjše lističe in jih popecite na olju, da spustijo vodo in se rahlo popečejo. Šele takrat jih rahlo solite in poprajte. Dodajte še česen in premešajte. Ko česen nekoliko postekleni, po približno 1 minuti, gobe stresite v multipraktik. Dodajte še olive, balzamični kis, mezgo, sojino omako in preostalo oljčno olje. Sestavine zmeljite v gladko kremo, ki jo preložite v skodelico in okrasite z balzamičnim kisom in zelišči, da popestrite drugače monotono rjavo obarvan namaz.
Nasvet: Uporabite lahko le šampinjone ali pa jih pomešate s šitakami in bučnimi ostrigarji ali katerimi drugimi gobami po okusu.

Mehak namaz iz indijskih oreščkov in rdeče pese

Za eno večjo skodelico
1 skodelic indijskih oreščkov, namočenih čez noč
1 manjša rdeča pesa (140 g)
1 žlička sojine omake
1 žlica kvasnih kosmičev
morska sol in mlet črni poper
sok 1 limone
1 do 2 žlici vode po potrebi
nekaj vejic svežega kopra
2 žlici kaper

Pečico ogrejte na 200 °C. Rdečo peso dobro operite, ovijte v alufolijo in približno 40 minut pecite v pečici, da se zmehča. Odstranite folijo in pustite, da se ohladi, potem pa jo olupite in narežite. V zmogljiv blender naložite rdečo peso, indijske oreščke, sojino omako, kvasne kosmiče, sol in poper ter limonov sok. Blender najprej prižgite, čez dve sekundi ugasnite in tako nekajkrat ponovite, da se sestavine povežejo. Potem blender zaženite in sestavine zmeljite v gladko kremo. Če se vam zdi namaz presuh, dodajte žlico vode. Namaz preložite v plastično posodo in za vsaj eno uro postavite v hladilnik. Pred postrežbo ga okrasite z natrganim koprom in kaprami.

Veganski krekerji

¾ skodelice moke
⅔ skodelice mandljeve moke
¼ žličke pecilnega praška
2 žlici zmletih laneninih semen
1 žlička narezanega rožmarina
½ žličke morske soli
ščepec soli, ščepec čebule v prahu
3 žlice olja
3 do 5 žlic mrzle vode

Pečico segrejte na 170 °C. Večji pekač obložite s papirjem za peko in postavite na stran. Suhe sestavine stresite v multipraktik in dobro premešajte. Dodajte olje in mešajte, da dobite drobljivo testo. Postopoma dodajte vodo, dokler ne dobite testa, ki je lepljivo in zbito. Vzemite 2 lista papirja za peko. Testo položite na en list, nanj pa še drugi. Razvaljajte tanko na približno 3 mm debeline. Testo narežite na kvadratke (naj jih bo vsaj 60) in postavite v zamrzovalnik za 10 minut. Kvadratke položite na pekač, a ne preveč skupaj. Krekerje pecite okoli 20 minut, da se zlato obarvajo.

Fotografije: Bigstock

Preberite tudi


Komentarji