background image

Hrustljava zelenjava s tremi pomakami


V vročih dneh se prileže nekaj lahkega, če za to ni potrebno prižgati štedilnika, pa še toliko bolje. Naj tudi vas navdušijo slastne pomake ...

Za 2 osebi

paradižnik
korenje
solata
redkvice
kumare
stročji fižol
paprika
različne pomake

Zelenjavo operite, očistite in narežite na trakove ali rezine. Razporedite jo na krožnik skupaj s pripravljenimi pomakami. Takšen obrok je primeren tudi za poletne zabave na prostem, kot večerni prigrizek ob ogledu filma ali namesto težkega kosila.

Hren z rdečo peso

Potrebujete: 1 kuhano rdečo peso, pol rdeče čebule, 30 g hrena, 2 žlici oljčnega olja, 1 žlico balzamičnega kisa, sol in poper.

Oljčno olje zmešajte s kisom, posolite in poprajte. Čebulo drobno nasekljajte, hren naribajte ter dodajte olju. Rdečo peso naribajte in zmešajte s pripravljeno mešanico. Za bolj gladek namaz lahko sestavine zmeljete v mešalniku.

Zeliščni pesto

Potrebujete: 7 žlic oljčnega olja, 60 g parmezana, 60 g pinjol, sol, 3 stroki česna, šopek peteršilja, manjši šopek bazilike, po 1 žlica timijanovih, origanovih, pehtranovih in žajbljevih lističev, 1 žlica limoninega soka.

Pinjole v suhi ponvi zlato rumeno prepražite. Zelišča osmukajte, stresite v možnar in strite v pasto, ki jo preložite v skledico. Prepražene pinjole v možnarju strite v pasto, ki jo dodajte zeliščem. Parmezan naribajte in strite česen. Skupaj z oljem, limonovim sokom in soljo dodajte k zeliščem in dobro premešajte.

Tzatziki

Potrebujete: 1 večja kumara, 200 ml grškega jogurta, žlica nepasirane skute, ščepec soli in popra, 1,5 žlice drobno nasekljanih mešanih zelišč (peteršilj, svež origano in drobnjak), limonin sok, strt strok česna.

Kumaro olupite in po dolžini prerežite na pol. Z žličko izdolbite peške. Kumaro narežite na majhne kocke ali naribajte. Za omako nežno zmešajte jogurt in skuto. Posolite, dodajte zelišča in popoprajte. Po okusu dodajte limonin sok in strt česen. Pomešajte vse sestavine in postrezite.

Fotografija: BigStock

Preberite tudi


Komentarji