background image

Eliksir mladosti: pravi kakav


Namesto sladkih pijač raje izberite enostavne, doma pripravljene napitke. Pravi kakav vsebuje ogromno antioksidantov, ki poskrbijo za zdravje in dobro počutje.

Po okusu je podoben čokoladi, a se slednja z njim ne more primerjati po učinkih, ki delujejo proti starosti. Kakavova zrna se pobira s kakavovca, nizkega zimzelenega drevesa, ki raste v Južni Ameriki. Zrna se praži in zmelje, da nastane kakav, z nadaljnjo obdelavo pa se ustvari čokolado – seveda z dodatnimi sestavinami. V nasprotju s čokolado ima kakav izredno visoko vrednost ORAC (Ang. oxygen radical absorbance capacity, tj. merilo za antioksidativno kapaciteto živil. To so parametri, ki so bili razviti na Ameriškem nacionalnem inštitutu za zdravje. Višja, kot je vrednost ORAC, višje antioksidativne vrednosti ima živilo) in je poln protivnetnih esencialnih maščobnih kislin, ki ohranjajo lepoto kože.

Nasvet + Flavonoidi, antioksidanti, ki jih najdemo v kakavu, naj bi po nekih raziskavah preprečevali raka. Antocianidini iz kakava naj bi zmanjšali pogostnost pojava raka dojk pri laboratorijskih živalih.

Fotografija: BigStock

Preberite tudi


Komentarji