background image

Eliksir mladosti: kombuča


Poznali so jo že stari Kitajci in jo imenovali večni eliksir zdravja. Kombučo uživajo zaradi njenih blagodejnih lastnosti že več kot dva tisoč let.

Pripravljajo jo iz oslajenega čaja, ki je bil fermentiran s simbiotično kolonijo bakterij in kvasovk. Ta kolonija je videti kot debela želatinasta palačinka, imenujejo jo čajna goba ali celo matica, saj ima sposobnost obnavljanja in reproduciranja vedno več zdravih bakterij. Kombuča pomaga očistiti telo tako, da odplavlja škodljive strupe, ki pospešujejo proces staranja telesa. Prav tako izboljša delovanje jeter in naj bi preprečevala raka. Vsebuje glukozamine, ki naj bi pomagali preprečevati in zdraviti različne oblike artritisa.

Nasvet +: Aleksander Solženicin, ruski pisatelj in dobitnik Nobelove nagrade, je vsak dan pil kombučo, saj je verjel, da mu pomaga pri premagovanju raka na želodcu.

Fotografija: BigStock

Preberite tudi


Komentarji