background image

Cvetačna LCHF pica s paradižniki in zelišči


Cvetača bi morala na naših jedilnikih prevzeti vodilno mesto! Preizkusite jo v vlogi hranljive osnove za pico brez moke.

Za lepo postavo se ni potrebno odpovedati prav vsem razvadam! Privoščite si lahko celo pico, če je ta iz pravih sestavin - predvsem se je potrebno izogibati ogljikovim hidratom.

Cvetačna pica z veliko beljakovinami in maščobami je primerna tudi za tiste, ki se držijo LCHF (low-carb, high-fat) diete.

Za 2 osebi

1 srednje velika cvetača, nalomljena na cvetke
1 razžvrkljano jajce
1 žlička suhega origana
20 g mletih mandljev (ali mandljeve moke)
20 g drobno naribanega parmezana

Za nadev
200 g mocarele
3 na rezine narezani paradižniki
4 žlice zdrobljenih pelatov iz konzerve
sol in poper
1 žlica nasekljane sveže bazilike
1 žlička nasekljanega svežega rožmarina

1. Pečico segrejte na 220 °C in vanjo položite kamen za peko pice (ali narobe obrnjen pekač), da se razgreje. Cvetačne cvetke zmeljite v multipraktiku, da nastane kuskusu podobna tekstura. Kuhajte jo na pari (v parnem kuhalniku ali v cedilu nad vrelo vodo) približno 15 minut, da se zmehča. Ohladite (cvetačo lahko pripravite že dan prej, da bo do uporabe že popolnoma ohlajena).

2. Dve plasti gaze položite preko sklede. Vanjo naložite ohlajeno cvetačo, jo zavijte v gazo in dobro odcedite. Potrudite se, da odstranite čim več tekočine in ostane le cvetačna 'moka' (približno 200 g).

3. V skledi pomešajte odcejeno cvetačo, jajce, mandljevo moko, parmezan in origano. Dodajte ščepec soli in popra. Testo preložite na naoljen papir za peko in ga potlačite v krog debeline 5 mm. Zdaj testo položite v segreto pečico na pripravljen pekač in pecite 10 minut. Vzemite iz pečice, testo obrnite na svež papir za peko in z vrha odlepite prejšnjega. Pecite še 5 minut, da se zlato zapeče in robovi postanejo hrustljavi.

4. Za nadev natrgajte mocarelo in zdrobite pelate. Na pečeno testo, ki ga pustite 2–3 minute, da se rahlo ohladi, naložite pelate, ki ste jih začini s soljo in poprom. Posujte z baziliko in rožmarinom, razporedite natrgano mocarelo in rezine svežega paradižnika. Pico ponovno vrnite v pečico in pecite še 10 minut, da se sir stopi.

Fotografija: BigStock

Preberite tudi


Komentarji