background image

Čili kon karne


Pozimi naše telo potrebuje močnejšo hrano, da se lažje bori z nizkimi temperaturami. Naberite si moči in se pogrejte z odličnim čilijem.

Potrebujete:

480 gramov mešanega mletega mesa
1 velika čebula
4 stroke česna
1 velik rdeč korenček
1 velika zelena paprika
2 paradižnika
1 pločevinka očiščenih in celih paradižnikov (400 gramov)
170 gramov koruze iz pločevinke
1 pločevinka rdečega fižola (400 gramov)
2 decilitra rdečega vina
18 gramov čokolade za kuhanje (približno 3 kocke)
2 jedilni žlici drobtinic
2 jedilni žlici paradižnikovega koncentrata v tubi
2 jedilni žlici olivnega olja
1 jedilna žlica origana (posušenega ali svežega)
1 jedilna žlica majarona (posušenega ali svežega)
1 jedilna žlica rdeče paprike v prahu
1 čajna žlička soli
Malo manj kot polovica čajne žličke čilija v prahu
4 vejice svežega peteršilja

1. Olupimo in nasekljamo čebulo, jo damo v velik lonec z olivnim oljem ter pražimo nekaj minut, da se malenkost kristalizira. Nato dodamo meso in mešamo, da se razdrobi ter ga pražimo 10 minut, da se obarva sivo in spusti vodo. Ko se le-ta pokuha pa dodamo vino in pražimo 10 minut, da vino izpari.

2. Med tem časom pripravimo zelenjavo - na kocke narezan paradižnik, zeleno paprika in korenček ter česen in jo dodamo v lonec. Dodamo še paradižnik iz konzerve, ki se bo med kuhanjem razgradil, ter vse začimbe: paradižnikov koncentrat, origano, majaron, paprika v prahu, sol in čili.

3. Zalijemo z vročo vodo toliko, da se sestavine pokrijejo, nato pa pokrijemo lonec in kuhamo 40 minut na srednji temperaturi.

4. Poskusimo jed in jo po potrebi dodatno začinimo. Dodamo koruzo in rdeč fižol te kruhove drobtinice, da se jed zgosti in kuhamo še 10 minut. Nato odstavimo z ognja, dodamo čokolado in nasekljan peteršilj ter premešamo.

Nasvet
Čili je boljši, če malo odsedi, zato ga lahko pripravimo prej in pogrejemo pred strežbo. Postrežemo lahko s kosom koruznega kruha ali tortiljami.

Čas priprave: 1 ura in 15 minut
Težavnost: lahka
Količina: 4 velike porcije

Besedilo in fotografija: Tamara Lesinšek; T as Tasty

Komentarji