background image

Podelitev priznanj Oblikovalski presežki 2014


Društvo oblikovalcev Slovenije je tokrat že sedmič podelilo priznanja Oblikovalski presežki, priznanja za dela, prispela skozi celo leto, po trajnem, skozi celo leto trajajočem razpisu. To priznanje se je v zadnjih letih razvilo kar v najvišje priznanje oblikovalske stroke v Sloveniji.

Od Društva oblikovalcev Slovenije imenovana strokovna žirija v sestavi: Ksenija Baraga, Nataša Šušteršič, Jurij Dobrila, Marko Japelj in Peter Jamšek med prispelimi deli izbere delo avtorja ali skupine avtorjev, ki predstavlja ustvarjalni oblikovalski presežek in tako prispevek k razvoju in dvigu vizualne kulture okolja na različnih področjih oblikovanja, za katerega in v katerem izdelek deluje. To je eden izmed korakov, da bo oblikovalska stroka dobila mesto, ki ga mora imeti, če naj sooblikuje gospodarstvo, ki je zmožno konkurence na globalnem trgu.

Področja vrednotenja segajo od grafičnega, industrijskega in unikatnega oblikovanja, oblikovanja vizualnih komunikacij in oblikovanja notranje in zunanje opreme, prostorsko oblikovanje, scenskih postavitev in multimedijskih celostnih rešitev.

Letošnja podelitev priznanj in razstava je bila nekoliko skromnejša kot prejšnja leta, saj se je podpora s strani Ministrstva za kulturo občutno zmanjšala. Vseeno je DOS-ova ekipa projekta Oblikovalski presežek, ki ga vodi Peter Jamšek, z veliko mero zavedanja pomembnosti tega projekta in ogromno vloženega volonterskega dela ter s pomočjo Cankarjevega doma, projekt izpeljala.


Peter Jamšek, oblikovalec in arhitekt, predsednik žirije, že sedmo leto kreativno in organizacijsko vodi projekt Oblikovalski presežek.

V letošnjem letu je žirija Oblikovalskega presežka Društva oblikovalcev Slovenije izbrala in podelila:

1 priznanje Oblikovalski presežek: Julijan Krapež: Kuhinja Terrazzo smreka
4 priznanja Dobro delo:
- Jožica Curk, Mateja Panter: Izobraževalni center Janez Levca
- Irena Gubanc: Obleci svojo nošo
- Jožica Curk, Mateja Panter: projekt Pneumatik Fashion
- Mojca Turk Razstava Trapisti
1 priznanje za življenjsko delo: Bronislav Fajon


Letošnji prejemniki priznanj in nosilci projekta (z leve): Jurij Dobrila, predsednik Društva oblikovalcev Slovenije, Bronislav Fajon, priznanje za življenjsko delo, Mateja Panter, priznanje Dobro delo, Irena Gubanc, priznanje Dobro delo, Mojca Turk, priznanje Dobro delo, Jožica Curk, priznanje Dobro delo, Julijan Krapež, priznanje Oblikovalski presežek, Peter Jamšek, Predsednik žirije in vodja projekta Oblikovalski presežki DOS.

Priznanja pomenijo odlične reference in možnosti za nadaljnje delo, vsi dobitniki priznanj pa prejmejo enoletno članarino Društva oblikovalcev Slovenije za naslednje leto.

Besedilo in fotografije: PR

Komentarji