background image

Ste alergični na oblačila?


Če vam določeni kosi povzročajo izpuščaje ali rdečico, ste morda alergični na material, iz katerega so izdelani. Ampak za vsako težavo se najde rešitev …

Alergijo ali preobčutljivost lahko izzovejo materiali, ki jih še posebej v tem letnem času pogosto nosimo. Kako to preprečiti in omiliti neprijetnosti?

Poliester

Ta material ujame znoj na površju kože, kar lahko ob dolgem nošenju vodi tudi do bakterijskih okužb. Druga težava pa se pojavi, ko slečete oblačilo, saj znoj prične hitro izhlapevati, ta hiter odziv pa lahko vaši možgani interpretirajo kot draženje in srbečico.
Kaj pa zdaj? Kožo morate dobro navlažiti, a je pomembno, da se prej oprhate, da s kože sperete posušene slane delce, ki so ostali od znojenja, sicer jih boste z losjonom vtrli v kožo.
Kako preprečiti občutljivost? Razen, da prenehate nositi oblačila iz tega materiala, nimate veliko možnosti. Izberite kose, ki niso zelo oprijeti, preden jih oblečete pa na kožo nanesite otroški puder v prahu (a previdno pri črnih oblačilih!), ki bo začasno vpil znoj.

Bleščice

Majhne svetleče ploščice so morda videti zapeljivo, a so lahko tudi nevarne. V vaši koži napravijo drobne ureznine, še posebej pod pazduhama, kjer se material oblačil brez rokavov ob premikanju pogosto drgne ob kožo.
Kaj pa zdaj? Na prizadeta mesta nanesite antiseptično mazilo in pustite koži, da diha. Če to ni mogoče, nanesite še gazo in povijte z bombažnim povojem.
Kako preprečiti občutljivost? Če veste, da boste v obleki ali topu z bleščicami zelo aktivni, izberite kos z daljšimi rokavi, ki bodo vašo kožo zaščitili. Oblačil z bleščicami nikdar ne perite v pralnem stroju – bleščice se lahko odlomijo ali zvijejo in tako vaši koži predstavljajo še večjo nevarnost.

Surovi džins

Surovi džins je v modnih krogih že nekaj časa izjemno priljubljen, malo manj navdušena nad njim pa je lahko vaša koža. Ta močan material namreč lahko povzroči razdraženo kožo zaradi drgnjenja, na primer med stegni ali za koleni. Rezultat so rdeči in odrgnjeni predeli vaše kože.
Kaj pa zdaj? Enako kot v primeru bleščic, nanesite antiseptično mazilo in ga po potrebi fiksirajte s povojem.
Kako preprečiti občutljivost? Pod surovi džins oblecite pajkice ali hlačne nogavice, kar bo preprečilo neposreden stik s kožo in posledično drgnjenje.

Kaj pa kovinski delci?

Neti in kovinski gumbi lahko prav tako dražijo vašo kožo. Običajno so izdelani iz niklja, ki je pogost alergen, in lahko za seboj pustijo rdečo, razdraženo kožo. Če vam povzročajo težave, zvečer na notranji del oblačila na kovinske delce nanesite prozoren lak za nohte (med pranjem ta plast ni obstojna). Želite trajno rešitev? Odrežite košček stare bombažne majice in z njim prešijte del, ki vam povzroča težave.

Fotografije: BigStock

Preberite tudi


Komentarji