background image

Sončna očala: zavarujte oči in bodite modni


Sončnih očal ne izbirajte le zaradi mode, temveč se zavedajte, da z njimi varujete zdravje svojih oči.

Sončna očala so nujen del poletne opreme – tako so naročili zdravniki! Preprečujejo razvoj očesnih bolezni, kot sta siva mrena (katarakta) in degeneracija makule, strokovnjaki pa se strinjajo, da so življenjsko pomemben pripomoček, s katerim se obvarujemo pred kožnim rakom. Pred nakupom se prepričajte, da imajo stekla vse potrebne lastnosti in da so očala udobna za nošenje.

Sončna očala Neubau, model Walter&Wassily (več informacij: www.amm.si)

Zaustavite škodljive UV-žarke

Prvo pravilo očesnih zdravnikov: sončna očala morajo varovati pred škodljivimi ultravijoličnimi žarki. Če so vaše oči svetle, ste lahko še bolj dovzetni za poškodbe in razvoj bolezni. Nikar ne padajte na trditve, da 'očala vpijejo večino UV-svetlobe'. Upoštevajte le tista, na katerih piše: 'zaustavijo 99 do 100 % UVA- in UVB-žarkov'.

Sončna očala Neubau, modeli: Hannes, Max in Dani (več informacij: www.amm.si)

Naj se čim manj blešči

Da boste na cesti varni – pa če ste za volanom avtomobila ali vozite kolo – si priskrbite sončna očala s polariziranimi lečami, ki izničijo bleščanje in ohranjajo ostrino pogleda. Prepričajte se tudi, da polarizirane leče zagotavljajo popolno UV-zaščito.

Sončna očala Neubau, modeli: Erwin 3D, Sarah 3D in Dominik (več informacij: www.amm.si)

Večje je boljše

Okvirji naj pokrijejo čim večji del obraza, zato, vsaj ko gre za zdravje, ne sledite prestrogo modnim trendom. Vodilo naj vam bodo sončna očala v slogu Jackie O – torej debeli okvirji, velika stekla in široke ročice. Takšna sončna očala bodo obvarovala pred soncem vaše oči in občutljivo kožo okoli njih, ker koža ne bo poškodovana od sonca, pa bo tudi manj nagubana.

Sončna očala Halloways, Quay Australia, Ray Ban, model Blaze

Ne nasedajte prenizkim cenam

Le koga še ni zamikalo, da si ne bi modnih sončnih očal kupil kar na stojnici ali jih naročil preko spleta z drugega konca sveta? A lahko si naredite veliko več škode kot koristi! Leče cenenih očal ne zaščitijo pred UV-žarki in izkrivljajo pogled, zato vožnja avtomobila ali kolesa ni varna. Pred nakupom naredite preprost preizkus: zaprite eno oko in z drugim očesom poglejte okvir vrat. Če se vam zdi zvit ali pa imate občutek, kot bi na okvir gledali skozi dno steklenice, raje za očala odštejte nekaj evrov več.

Sončna očala Max&Co.

Ne verjemite le temno obarvanim steklom

Lastnost, da očala zaustavijo UV-svetlobo, ni odvisna od barve ali zatemnitve leč. Če ne zagotovijo dovolj UV-zaščite, lahko zatemnjena stekla očal naredijo več škode kot koristi. Predstavljajte si, da ste v zatemnjenem prostoru – vaše zenice se razširijo, da bi sprejele čim več svetlobe. Tako delujejo tudi zatemnjena stekla očal, povzročijo torej, da se zenice bolj razširijo in sprejmejo več svetlobe, skupaj z UV-svetlobo, kot pa če očal ne bi nadeli. Če očala nudijo UV-zaščito, so temne leče v nevtralnih odtenkih odlične za močno sonce, na primer na plaži, medtem ko so svetlejše leče prave za nošenje v senčnih ulicah. Siva stekla znižajo moč svetlobe, ne da bi spremenila naravno barvo okolice, kar je odlično za vožnjo avtomobila. Jantarne, modre ali rumenkaste leče pa nekoliko spremenijo barvno dojemanje, zato so primernejše za prosti čas.

Fotografije: arhiv proizvajalcev (uvodna fotografija: Neubau, www.amm.si)

Komentarji