background image

Razstrupite svojo omaro


Menjava sezone ni le odličen izgovor za nakup novih modnih kosov, ampak tudi priložnost, da se znebite navlake, ki polni police vaše omare.

Tako boste poleg prostora in reda morda še privarčevali - in kasneje ta denar zapravili za nove dragocenosti. Kako se omare lotiti sistematično? Preberite v nadaljevanju ...

Kaj boste potrebovali?

Čas: organiziranje omare vam bo vzelo nekaj ur časa, zato se je projekta najbolje lotiti ob koncu tedna.

Glasbo: poskrbi za dobro počutje in v projekt Ustvariti več reda in prostora vnese nekaj ritma.

Veliko ogledalo: za pomerjanje oblačil.

Pametni telefon: za fotografiranje vseh videzov.

Škatle za shranjevanje/vreče za oblačila: za vsa oblačila, ki jih želite obdržati in prodati.

Velike vreče za smeti: za vse, kar želite oddati in reciklirati.

Prevetrite omaro – veselo na delo

1. Korak: Omaro v celoti izpraznite in vsa oblačila pregledno zložite, na primer na posteljo.

2. Korak: Zdaj vsak posamezen kos dobro poglejte in premislite, ali ga boste še nosili, ob katerih priložnostih in k čemu ga boste kombinirali.

Kose, ki jih boste obdržali, razdelite na kose:

Ki jih nosite redno: takoj jih obesite v omaro.
Ki niso v sezoni: pospravite jih v škatle ali vreče.
Ki so poškodovani: položite jih na stran. Razparane šive, odpadle gumbe in podobno zlahka popravite sami. Vse ostalo odnesite k šivilji.

Kose, za katere še niste prepričani:

Ker niso ustrezne velikosti. Te odnesite k šivilji. Ko bodo obleka in predolge hlačnice končno ustrezne dolžine, lahko ta oblačila končno postanejo vaša priljubljena.
Ker jih zelo redko oblečete. Oblačila, ki jih oblečete zelo redko, ampak so izredno uporabna (na primer mala črna obleka za elegantne priložnosti), naj ostanejo v omari, vendar jih premaknite na rob. Tako so za vsak primer še vedno dovolj pri roki, vendar vam niso v napoto.
Ker jih skoraj nikoli ne oblečete. Za začetek jih hranite izven omare v škatli. Kose, ki jih boste po določenem času začeli pogrešati, ponovno umestite v omaro – ljubezen na drugi pogled tako rekoč. Če tudi po več mesecih niti pomislite ne na nek kos, se ga morate znebiti – ta vlak je odpeljal.

Kose, ki jih (več) ne marate:

Kose, ki ste jih redko nosili ali so bili dragi. Te shranite v posebno škatlo in jih prodajte na spletu (bolha.com, FB skupine za male oglase …).
Kose, ki so še v dobrem stanju. Te podarite kateri od prijateljic ali v dobrodelne namene. Odnesite jih na Karitas ali v humanitarne zabojnike za rabljena oblačila.
Kose, ki so poškodovani. Ponošeno, raztrgano ali povsem razvlečeno? Veliko modnih hiš v zadnjem času reciklira stara oblačila, ki jih lahko oddate v njihovih prodajalnah (npr. Zara, H&M …).

Nasvet +

Med akcijo urejanja ne boste dobili le dobrega pregleda nad vsebino omare, ampak boste tudi opazili tisto, kar vam še manjka. Te kose lahko kar takoj dodate na naslednji nakupovalni seznam.

Fotografija: BigStock

Preberite tudi


Komentarji