background image

Kako nevede uničujete svoja oblačila


Preverite, katere navade, povezane z nego in shranjevanjem oblačil, lahko uničujejo njihov videz, ne da bi sploh vedeli.

Pred pranjem ne zaprete zadrg

Majhna sprememba lahko pomeni veliko razliko! Vzemite si dve sekundi in zaprite zadrge na oblačilih, da zavarujete druga oblačila. Oblačila se namreč lahko zataknejo za robove zadrge (še posebej kovinske) in poškodujejo.

Kavbojke perete na visoki temperaturi

Na koliko stopinj perete svoje najljubše kavbojke? Visoke temperature (60 °) džinsu načeloma ne škodujejo, dokler gre seveda za pravi džins, torej 100 % bombaž. Zdaj pa hitro preverite, koliko kavbojk v vaši omari je it stoodstotnega bombaža. Naj uganemo … ne veliko. Dandanes večina kavbojk vsebuje vsaj 2 % elastana, že to pa je dovolj da z višjimi temperaturami uničite obliko hlač. Višje temperature namreč poškodujejo umetna vlakna in povzročijo trganje, kavbojke pa so hitreje videti uničene. Perite jih na čim nižji temperaturi (30 °) in na čim nižji centrifugi.

Prepogosto nosite isti modrček

Kako pogosto je prepogosto?

Uporabljate žičnate in plastične obešalnike

Obešanje oblačil na plastične in žičnate obešalnike je zagotovo najcenejša rešitev, a s tem lahko v na oblačilih povzročite neželene vdolbine. Raje izberite žametne ali lesene obešalnike.

Torb ne shranjujete pravilno

Jih obešate na ročaje? Napaka! S tem namreč ročaje raztegnete in oslabite material. Da bi preprečili poškodbe materiala in nabiranje prahu, jih eno zraven druge pospravite v omaro.
Nasvet + Ko jih ne uporabljate, večje torbe napolnite s časopisnim papirjem, da ne izgubijo oblike.

Fotografija: BigStock

Preberite tudi


Komentarji