background image

Zgodovina rdeče šminke


Zapeljivo rdeče obarvane ustnice ženske nosimo že stoletja, a kako se je vsa ta obsedenost z rdečimi usti sploh začela?

51 pr. n. št.
Kleopatra naj bi iz zdrobljenih insektov pridobivala rdeč pigment. In s tem sploh ni bila daleč stran od rešitve, saj to metodo nekatere kozmetične hiše uporabljajo še danes.

1500
Kraljica Elizabeta I. je po nekih poročilih svojo šminko pripravljala iz zvarka, ki je med drugim vseboval figovo mleko in beljake – kar je bila drzna poteza, glede na to, da cerkev obarvanih ustnic ni odobravala.

1770
Ujete z rdečimi ustnicami: Nekateri so verjeli, da ženske, ki nosijo rdečo šminko, prakticirajo čarovništvo, kar je bil prekršek, kaznovan s smrtjo. Angleška družba je v celoti nasprotovala nošenju ličil.

1912
Sufražetke so prevzele ulice New Yorka, da bi se borile za volilno pravico žensk – in pri tem nosile rdečo šminko, da bi še dodatno podkrepile svoje sporočilo. Pomagala naj bi jim celo legendarna Elizabeth Arden, ki je priskrbela ličila.

1952
S premiero TV-nadaljevanke I love Lucy je komedijantka Lucille Ball dokazala, da lahko ima tudi rdeča svoje smešne plati.

1952
Revlon predstavi kampanjo Fire & Ice, katere obraz je bila Dorian Leigh z rubinasto rdečo šminko in lakom za nohte. Podoba je še vedno ikonična zaradi zgodnjega feminističnega sporočila, da lahko ženska ličila nosi tudi za lastno zadovoljstvo in ne samo, da je všeč moškim.

1990
Zapeljiva rdeča šminka, ki jo je Madonna nosila med turnejo Blond Ambition, je v 90. letih navdihnila milijone žensk. Odtenek Russian Red znamke MAC, ki ga je uporabljala, je postal eden njihovih najbolje prodajanih izdelkov (in ostaja do danes).

Fotografija: Bigstock

Preberite tudi


Komentarji