background image

Spoznajte naravne barve za lase


Želite spremeniti barvo las na naraven način, brez škodljivih kemikalij? Spoznajte štiri čudežne rastlinice, ki vam pri tem lahko pomagajo ...

To so štiri rastline, ki se jih uporablja za ustvarjanje različnih odtenkov barve las: hena, indigo, cassia in amla. Hena je rdeča, indigo je modra, cassia pa rumena. Rdeča, modra in rumena so tri osnovne barve, iz katerih so sestavljene vse ostale barve. Amla vaših las sicer ne bo obarvala, se jo pa uporablja za zmanjšanje rdečega ali rjavega odtenka v mešanici hene in indiga.

Ta zelišča se lahko uporablja posamezno ali pa z mešanjem ustvari edinstveno mešanico.

Hena ali kana 

Je znana po svoji čudoviti rdeči barvi, uporablja pa se jo za barvanje vsega, od kože, las in nohtov do tekstila in drugih stvari. Heno dobimo iz posušenih in zdrobljenih listov majhnega cvetočega grma. Ko jo zmešamo z drugimi rastlinami (na primer z indigom ali amlo), lahko dosežemo celo vrsto barv – od živahne rdeče do bogate rjave in globoke črne.

Cassia

Cassia obovata je drevo iz družine stročnic. Listi (ko so posušeni in zmleti v prah) se pogosto uporabljajo za barvanje las v rumenem tonu. Cassio se pogosto opisuje kot blond, brezbarvno ali nevtralno heno, a ne more posvetliti las, ki imajo temno osnovo in ne more posvetliti tonov kot kemična blond barvila ali belilo. Vendar pa bo ta barva tistim z naravno svetlimi lasmi dodala žareč pridih v zlatih tonih. Za ustvarjanje jagodno blond ali bakrene barve se jo meša s heno.

Indigo

Indigo je grm z zelenimi listi, ki po sušenju in mletju ustvarijo globoko modro barvo, popolno za dodajanje barvne globine temnim lasem. Indigo se pogosto uporablja s heno za ustvarjanje globoke rdeče, rjavo-rdeče, rjave in črne barve. Če ste bolj drzni, jo lahko uporabite na čisto belih laseh. Končni učinek je lahko vse od živahno zelene ali modro-zelene (teal) do čudovite globoko vijoličaste, včasih pa celo modre ali zelene barve.

Amla

Je posušen plod indijske kosmulje. In medtem ko se je ne uporablja kot pigment, ker na laseh ne pušča globoke barve, se jo pogosto meša z ostalimi rastlinami, da se doseže svetlejše barve ali za prilagajanje tona barve. 


Ostale naravne barve za lase so izdelane iz mešanic različnih izvlečkov, zelišč in olj. Pri nakupu pazite na oznake, ki potrjujejo, da so barve naravne.

Fotografija: BigStock

Preberite tudi


Komentarji