background image

Razbijamo mite o aknah


O aknah (predvsem v odrasli dobi) kroži veliko mitov. Poskušali smo razčistiti, kaj je res in kaj ni, da bi enkrat za vselej lahko očistili tudi kožo!

Akne so posledica prehrane in slabe higiene.

Ne drži Akne strokovnjaki v veliki meri opredeljujejo kot genetsko motnjo. Številne študije so namreč iskale povezavo med aknami in življenjskim slogom ter prehrano, a nobena od njih med njimi ni našla neposredne povezave. Strokovnjaki tudi opozarjajo, da lahko pretirano čiščenje kože v bistvu še poslabša stanje, saj se s tem odstranijo potrebna olja, ki jih nato lojnice nadomestijo s povečanim proizvajanjem sebuma. Intenzivno in prepogosto čiščenje torej ne bo prav nič koristilo, razen da boste s kože odstranili zaščitno plast sebuma in kožnih celic ter uničili kožno bariero.

Izbruhi so lahko povezani s stresom.

Drži Hormon stresa kortizol povzroči povečano proizvajanje maščobe v koži, kar pogosto sproži izbruh ali poslabšanje obstoječih aken. Raziskave kažejo, da akne pri odraslih prevladujejo pri ženskah, ki imajo zelo stresne in odgovorne službe. Ko se stres zmanjša, se tudi koža bistveno izboljša. Medtem ko lahko občasni akutni stres s seboj prinese izbruh aken, pa je nenehni stres treba nadzorovati, saj lahko vodi do hormonskega neravnovesja, ki se kaže tudi na koži.

Kajenje vpliva na zdravje kože.

Drži Koža je zelo občutljiva na nikotin. Poveča se zadrževanje sebuma v foliklih, zaradi česar potem nastanejo mozolji in ogrci.

Akne se poslabšajo, ko se približuje čas menstruacije.

Drži Če se mozolji pojavljajo vsak mesec ob približno istem času, verjetno ne gre za naključje. Približno 70 odstotkov žensk poroča o izbruhih mozoljev pred menstruacijo. Običajno se pojavijo 7 do 10 dni pred menstruacijo zaradi padca estrogena in progesterona.

Ličila lahko povzročijo ali poslabšajo akne.

Drži Ličila sicer ne povzročajo aken, a lahko stanje poslabšajo. Izogibajte se ličilom, ki so odporna na potenje in dolgo obstojna, saj običajno vsebujejo sestavine, ki zamašijo kožo in povzročijo mozolje. Če imate akne, je najbolje uporabljati mineralna ličila.

Priporočam tudi dvojno čiščenje kože. Zvečer kožo dvakrat očistite, da temeljito odstranite ličila in vso umazanijo, ki se je čez dan nabrala, ter tako poskrbite za čim boljše vpijanje serumov in vlažilnih losjonov ali krem. Najprej uporabite čistilno olje ali mleko za občutljivo kožo. Le-to bo raztopilo ličila, kremo z zaščitnim faktorjem in umazanijo. Olje obrišite z mokro krpico ali sperite z vodo. Na koncu uporabite še čistilni gel za umivanje (izredno dobro se obnesejo tudi intimna mila, saj imajo primeren pH) in ga dobro sperite z vodo.

Zobna pasta odstrani mozolje.

Ne drži Morda se vam to zdi dobra ideja v trenutku, ko nujno potrebujete hitro rešitev, a zobna pasta vam lahko škodi veliko bolj kot koristi. Vsebuje namreč sestavine, kot so soda bikarbona, alkohol, vodikov peroksid in metanol, ki so grobi do kože. Kožo sušijo, pogosto pa povzročajo tudi draženje in vnetje, še posebej pri tistih, ki imajo akne in občutljivo kožo.

Vlaženje kože poslabša situacijo.

Ne drži Maščoba in vlaga ni enako. Tudi če imate mastno kožo z aknami, morate nanašati vlažilno sredstvo, sicer se bo koža na pomanjkanje vlage odzvala z dodatnim izločanjem maščobe. Če se zaradi aken popolnoma izogibate vlaženju kože, je lahko prav to vzrok za nastanek aken. Če imate mastno kožo, izberite lahko formulo brez olj.

Fotografija: BigStock

Preberite tudi


Komentarji