background image

Podočnjaki: nočna mora na obrazu


Temni kolobarji pod očmi, razdražene, na dotik občutljive, rdeče ali otečene veke ... a žal niti najdražji izdelki včasih ne pripomorejo k boljšemu videzu.

Gre za pogosto težavo, s katero se soočajo tako moški kot ženske, slednje pa so seveda bolj zaskrbljene, čeprav so na njihovem obrazu manj vidne.

Podočnjaki, ki so večinoma znak staranja, so pogosto tudi prvi znak, ki nam ga organizem pošlje, da bi nas opozoril na neko težavo. Prav tako so lahko pokazatelj resne bolezni. Zaradi tega je pomembno, da jih ne zamahujemo z roko in da jih znamo razlikovati po obliki, barvi in debelini. Bolezni in težave, ki jih bodo pokazali tudi podočnjaki, so: težave z ledvicami, slabokrvnost, posledice stresa, srčnožilne bolezni, kajenje, pasivno kajenje, prekomerno nastavljanje soncu.

Nekateri so genetsko podvrženi podočnjakom, saj so jih podedovali od staršev ali starih staršev. Tudi prehrana vpliva na nastanek podočnjakov, ki ostanejo še dolgo potem, ko smo težavo odpravili. Preberite si več o tej nadlogi, da boste znali ločiti, ali so povezani z manjšimi ali večjimi zdravstvenimi težavami.

Temni ali otečeni?

Podočnjaki, ki so otečeni, kažejo na težave s zaostajanjem vode v telesu in z ustvarjanjem mastnega tkiva okoli oči. Če so temne barve, gre za prodor krvi izven krvnih žil v tkivo, kjer se nato razgrajuje. Podočnjake razlikujemo tudi po pigmentiranosti, jakosti temne barve, otečenosti. To je lahko tudi razlog povešanja obraza zaradi izgube podkožnega mastnega tkiva, lahko pa gre za kombinacijo obeh težav. Če se temni kolobarji pod očmi zadržujejo dlje časa, na primer nekaj mesecev, in se spreminjajo v temne spuščene vrečke, je skrajni čas, da pregledate svojo krvno sliko.

Slabokrvnost je eden izmed najpogostejših vzrokov za nastanek temnih vrečk pod očmi, še posebno, če jih spremlja glavobol, utrujenost, slaba koncentracija, težave z učenjem pri otrocih ali slab spomin. Pri slabokrvnosti ne gre za smrtno nevarno bolezen. Gre za pomanjkanje železa in kisika v krvi. Železo je namreč glavni 'prevoznik' kisika po krvi do vseh organov.

Posvetite pozornost ledvicam in jetrom

Zaradi vsega naštetega je koža pod očmi hiperpigmentirana in tako nastanejo temni kolobarji.

Taki podočnjaki kažejo na težave z delovanjem ledvic in zadrževanjem odvečne tekočine v organizmu. Če gre za prekomerno pitje alkohola, so podočnjaki otečeni. Kljub temu da nimajo zveze s podočnjaki, se pojavijo tudi rumeno-sive izbokline, podobne majhnim gnojnim mozoljem. Gre za ksantelazmame, ki so posledica povišanega holesterola in hormonske spremembe v organizmu. Lahko vplivajo na resne težave z delovanjem jeter in ščitnice. Tudi alergiki na cvetni prah imajo občasno težave s podočnjaki. Pogost je neurodermatitis, ki nastane zaradi pogostega brisanja oči, ki je posledica srbenja. To privede do razvoja pigmentacije in razdražljivosti nežne kože vek. Negujte jih z blagimi kremami in se skušajte izogniti dotikanju le-teh s prsti. Prvi korak do zmage proti podočnjakom je vsekakor uravnovešenost organizma: dovolj spanja, opustitev kajenja (tudi pasivnega), pravilna prehrana brez nitratov, dodatnih soli, pekočih začimb in brez alkohola.

Prikrijte na enostaven način

Če obstaja težava, s katero se soočajo vse ženske, ne glede na starost, so to podočnjaki. Stil življenja, slaba prehrana, nenaspanost ... vse to so razlogi za temne kolobarje pod očmi.

Na srečo imamo na voljo celo paleto ličil, s katerimi jih lahko prikrijemo. Podočnjake in druge manjše nepravilnosti prikrijemo s korektorji, kožo na obrazu pa polepšamo s pudrom. Nikoli ne nanesite korektorja na celoten obraz, ne glede na to, kako velike podočnjake imate.

Da bi prikrili nepravilnosti, morate najprej nanesti kakovosten tekoči puder (podlago). Barva pudra naj bo čim bolj podobna barvi vaše kože, zato odtenek najprej preizkusite na vratu. Testiranje na roki ni dovolj, saj imajo roke in obraz drugačen odtenek. Tekoči puder nanesite v tankem sloju s pomočjo čopiča, gobice ali prstov, pred tem pa obraz očistite in navlažite s primerno kremo.

Po nanosu tekoče podlage je čas, da prikrijete podočnjake. Nanje vtrite tekoči ali kremni korektor. Na podočnjake pa ne nanašajte korektorja v stiku, ki se uporablja za prikrivanje mozoljev, saj bo izsušil občutljivo kožo okoli oči. Korektor za podočnjake naj bo za odtenek ali dva svetlejši od tekočega pudra. V primeru, da so podočnjaki temnomodri ali vijolični, jih nevtralizirajte z nasprotno barvo. Če so modri, jih nevtralizirajte z oranžno, če pa so vijolični, z rumeno. Rdečico prekrijte s korektorjem zelene barve.

Manjšo količino korektorja nanesite s tapkanjem s čopičem iz umetnih vlaken. Nanašajte od znotraj navzven. Opazili boste, da so veke temnejše od preostalega obraza. S čopičem nanesite tanek sloj korektorja na veke, vse do obrvi. Celotno področje okrog oči natrite z gobico za nanašanje pudra, da bi se ličila lepo prijela. Mozolje prekrijte s korektorjem in tankim čopičem, ki vam omogoča natančnost. Zaključite s plastjo pudra v prahu v primernem odtenku.

Fotografija: Profimedia

Preberite tudi


Komentarji