background image

Kozmetični izdelki brez toksinov


Naravna kozmetika in 'zeleni' izdelki so trenutno zelo priljubljeni, njihova ponudba pa vedno večja. Pa veste, kaj pomeni, če na embalaži opazite izraz toxin-free (brez toksinov)?

Zaenkrat je glavno pravilo za izdelke brez toksinov to, da ne vsebujejo ničesar, kar je splošno znano kot zdravju škodljivo – torej sestavin, ki dražijo kožo, sestavin, za katere se sumi ali dokazano povzročajo raka, motijo hormonsko ravnovesje, ali kar koli, kar bi lahko škodovalo našim organom, plodnosti in imunskemu sistemu. Če ste v dvomih, na embalaži poiščite certifikate priznanih in zaupanja vrednih mednarodnih organizacij, kot so Ecocert, USDA Organic, BDIH in NaTrue, ki se resnično potrudijo pri ugotavljanju, ali je izdelek to, kar trdi, da je.

100% Pure

Prodajajo izdelke za nego kože, las in ličila. Vsi njihovi izdelki so veganski, saj uporabljajo sadne in zelenjavne pigmente. Embalaže so izdelane iz reciklirane plastike ali biorazgradljivih materialov, pri svojem delu pa uporabljajo 100-odstotno sončno energijo.

Certifikat: USDA Organic
Kje lahko kupim? Trgovina Or-Ca, www.or-ca.si in izbrane trgovine po Sloveniji

H&M Conscious

Modni velikan H&M je v začetku lanskega leta svoji etični modni kolekciji dodal še posebno kolekcijo luksuznih negovalnih izdelkov iz organskih sestavin in v embalaži iz reciklirane plastike.

Certifikat: Ecocert
Kje lahko kupim? www.hm.com/si

Sante

Holistični pristop nege kože, las in nohtov. Sante v vseh linijah združuje čiste rastlinske učinkovine, dermatološki nadzor učinkovitosti in prijaznosti do kože ter uravnotežene in dopolnjujoče se izdelke, ki so primerni tudi za občutljivo in k alergijam nagnjeno kožo.

Certifikat: BDIH, NaTrue
Kje lahko kupim? shop.zivacenter.org, DM, Müller

Dr. Spiller

Negovalna kozmetika Dr. Spiller temelji na najboljših sestavinah iz narave, čisti izvirski vodi in naravnih izvlečkih. Ponujajo štiri negovalne linije za vse tipe kože.

Certifikat: BDIH
Kje lahko kupim? www.prokozmetika.si in izbrani lepotni saloni

Aubrey Organics

Odlikujejo jo 100-odstotno naravne sestavine in naravna formula za konzerviranje, ki vsebuje posebno mešanico antioksidantov. Pri nas so na voljo izdelki za nego obraza ter las.

Certifikat: BDIH, USDA Organic
Kje lahko kupim? www.beautybottled.si

10 sestavin, ki jih nikoli ne boste našli v kozmetičnih izdelkih brez toksinov

1. Umetne dišave
2. Natrijev lauril/lauret sulfat
3. Propylene glycol (PEG)
4. Formaldehid in sprožilci formaldehida
5. Naftni derivati, parafin in mineralno olje
6. Derivati premogove smole, kot so sintetična barvila
7. Parabeni
8. Ftalati
9. Triklosan in triklokarban
10. Kemikalije za zaščito pred soncem, kot sta benzophenone in avobenzon

Fotografija: BigStock

Preberite tudi


Komentarji