background image

Kako vaša koža preživi dan?


Koža ima lasten življenjski ritem – v roku 28 dni se vse celice na njeni površini popolnoma obnovijo. Preverite, kakšno nego vaša koža potrebuje zjutraj, popoldne in zvečer - da bo lepa in sijoča.

V jutranjih urah koža potrebuje nežno čiščenje, gube so najbolj opazne okoli 13. ure, okoli 15. ure pa žleze lojnice začnejo pospešeno delovati, zato je to najbolj primeren čas, da si 'napudrate nos'. Zvečer se koža začne obnavljati, priporočljivo pa je predhodno nanesti glineno masko, ki odstrani odmrle kožne celice.

Kaj koža potrebuje v jutranjih urah?

Od zgodnjega jutra pa do devete ure dopoldne se celice minimalno gibljejo. Oskrba kože s kisikom in hranljivimi snovmi je na najnižji ravni. V koži in na njeni površini se nahajajo strupi, ki jih je izločila ponoči. Zato je zjutraj nujno potrebno nežno čiščenje. Pomembno je, da čistilni izdelki ne vsebujejo mila ali anionskih tenzidov (na primer lauril sulfata). Veliko boljša možnost za čiščenje kože obraza so izdelki, ki vsebujejo amfoterne tenzide, betaine ali sladkorne tenzide. Pri čiščenju obraza je treba paziti, da se ne pretirava in da niste pregrobi. Voda, ki jo uporabljate za umivanje obraza, naj ne bo prevroča. Po postopku pa je pomembna optimalna zaščita kože (po potrebi serum, primerna dnevna krema in ličenje, ki ne ovira naravne funkcije in dihanja kože). Telo je v tem času usmerjeno k izmenjavi kisika med srcem in mišicami, zato je ta del dneva odličen za telesno aktivnost.

Najlepše smo videti okoli 10. ure

Okoli 10. ure dopoldne telesna temperatura doseže svoj maksimum, zato je koža dobro prekrvavljena in videti najbolje – to je tudi najbolj primeren čas za fotografiranje, če potrebujete nove dokumente. Ob 11. uri žleze lojnice okrepijo svojo aktivnost, zato koža postane bolj sijoča. Če ste zjutraj na obraz nanesli ličila, je to dober trenutek, da odvečni sebum odstranite z nanosom pudra v kamnu ali prahu ali pa obraz matirate z matirnimi lističi. Priporočamo uporabo pudrov, ki vsebujejo mineralne pigmente namesto sintetičnih barvil, med katerimi se najdejo tudi kancerogena, izdelki, ki jih vsebujejo, pa pogosto rušijo naravne funkcije kože. Okoli poldneva koža še ni pripravljena na delitev celic, zato je optimalna zaščita še vedno pomembna, saj se koža pred zunanjimi vplivi ne more sama zaščititi. Če zaščite niste zagotovili s primernim izdelkom, lahko čutite napetost (zategnjeno) kožo. Kreme brez sintetičnih barv, vonjev in konzervansov, ki vsebujejo izvlečke zdravilnih rastlin in rastlinska, seveda ekološka, bazna in eterična olja, so odlična izbira.

Napnite mišice obraza ob 16. uri

Metabolne aktivnosti kože in telesa so dobre med 13. in 14. uro. Krvni pritisk in raven hormonov sta na najnižji ravni. Gube postanejo bolj opazne. Tako je to odličen čas, da se opravite na krajši sprehod (če je zunaj sončno, obraz zaščitite s klobukom), potem pa zaužijte zdrav obrok. Okoli 15. ure postanemo veliko bolj aktivni. Se bolj znojimo, žleze lojnice pa na polno delujejo. Tudi zdaj je čas, da osvežite svoja ličila – če ste še vedno v službi in je to potrebno.

Ob 16. uri je mikroprekrvavitev v koži na najvišji ravni. Lica postanejo topla. V tem času je koža nagnjena k izgubi velike količine vlage, zato so gube najbolj opazne. Prav zaradi tega je nujna uporaba krem, namenjenih področju okoli oči – izdelek naj bo seveda primeren za vašo starost, tip kože in letni čas. To je tudi odličen trenutek za gimnastiko obraza in nanašanje maske, ki zelo hitro prodre v kožo (to je lahko težavno, če delate do poznega popoldneva, a še vedno vam ostanejo konci tedna, ko se negi kože lahko maksimalno posvetite). Od 17. do 19. ure se v koži počasi začne proces regeneracije. Koža izgublja odmrle celice, zato je to najboljši čas, da nanesete tonik z AHA-kislinami, glineno ali katero drugo masko, ki odstranjuje nečistoče in odmrle kožne celice.

Ponoči se koža obnavlja

Okoli 20. ure se koža posveti regeneraciji. Občutljivost kože na bolečino je v tem času na najnižji ravni, zato lahko to izkoristite za depilacijo ali oblikovanje obrvi. Imunski sistem optimalno deluje okoli 23. ure. Možnost za nastanek vnetij je takrat največja. Telo in koža se osvobodita strupov, zato zvečer na kožo ne nanašajte preveč hranljivih, mastnih nočnih krem, ki zmotijo omenjen proces. Uporabite naravne izdelke in serume, ki so v pomoč, obenem pa kožo pomagajo obnavljati. Od 23. do 24. ure je obnova najbolj intenzivna: celice se delijo osemkrat hitreje kot sicer. Glede na vse napisano, lahko zaključimo, da koža poseduje lastno moč hranjenja in regeneracije, kozmetika pa jo v tem lahko podpira. Aktivnost kože lahko oslabijo in zmotijo delovanje sonca, vetra in ostali zunanji in notranji dejavniki. Kozmetika ji mora pomagati, da se ponovno vrne v ravnovesje in jo zaščititi pred škodljivostmi. Tako bo koža dolgo ostala vitalna in zdrava.

Fotografija: BigStock

Preberite tudi


Komentarji