background image

Kako preprečiti prekomerno potenje?


Da bi se tudi v vročih dneh počutili najbolje, preverite nekaj nasvetov, kako preprečiti in zmanjšati znojenje ter se dobro počutiti v svoji kožo.

1. Izogibajte se začinjeni hrani in kofeinu

Začinjena hrana in kofein dodatno spodbujata in povečata delovanje znojnih žlez, rezultat tega pa je prekomerno znojenje. V kombinaciji s poletno vročino, stresom in neprimernimi oblačili lahko prav hrana povzroči neželene posledice.

2. Bodite umirjeni

Eden največjih vzrokov prekomernega potenja je stres. Kolikokrat so se vam dlani potile, ko ste bili v stresni situaciji (razgovor za službo, izpit)? Najverjetneje prav vsakič. Ob takšnih dogodkih zmanjšajte raven stresa, poskušajte se sprostiti in umiriti. Pomagajo vam lahko meditacija, telesna vadba, poslušanje ali igranje glasbe, ki so prav vsi odlični načini za sproščanje.

3. Ne potite se le pod pazduhami

Človek ima v povprečju med dva in štiri milijone znojnic, ki pomagajo pri naravnem ohlajanju telesa. Roke, stopala, obraz, hrbet in prsi imajo znojne žleze, ki prav tako potrebujejo antiperspirant (če želite znoj zmanjšati) ali dezodorant (če želite nevtralizirati vonj).

4. Pravilna izbira oblačil

Če imate težave s prekomernim potenjem, posebno pozornost namenite izbiri materiala svojih oblačil. Odločite se za zračne kose, izdelane iz bombaža ali lanu, ki sta najboljša izbira za vroče mesece. Sintetiki se za vsako ceno izogibajte.

Fotografija: Depositphotos

Preberite tudi


Komentarji